"På låtsas blir aldrig på riktigt - eller?"

Trots radioaktiva utsläpp och risk för förvärring av läget i Forsmark vilade ett märkligt lugn över Gimo på onsdagen. Men så var allt bara på låtsas, när länsstyrelsens haveriövning Grepen genomfördes med över hundra deltagare. UNT-reportern Josef Nylén var med och deltog i övningen som just reporter och här berättar han om "olyckan".

Foto: Josef Nylén

Östhammar2010-05-26 17:11

Det otroliga har hänt. Kärnkraftverket i Forsmark har råkat ut för en svår olycka och nu måste hela Gräsö snabbt tömmas på folk. Utrymningsstationen i Gimo användes på onsdagen för att prova organisationens förmåga att utrymma och omhänderta allmänheten vid en kärnkraftsolycka på Forsmarksverket. Skolelever och pensionärer bussades till sporthallen i Gimo där de fick gå igenom kontroller för att se om de blivit kontaminerade med farlig strålning. Efter kontrollen registrerades de av Östhammarspolisen Olli Hartikainen och hans kolleger som även hade till uppgift att se till att de evakuerade kunde skickas vidare till släktingar och bekanta på annan ort.

På gräsmattan utanför sporthallen stod också en husvagn från Forsmarks Kraftgrupp där kemisten Anette Grundin i det mobila omgivningslabbet mätte vilka specifika nukleider som fått spridning i trakten. Tyvärr gick strömmen, vilket förstås var en del i övningen, och länsstyrelsens beredskapspersonal fick släpa fram en bensingenerator i stället.

En bit bort på parkeringen satt Lilian Sundqvist och Ann Eckernäs i ett militärtält och tog emot de dosimetrar som personal inom den inre beredskapszonen haft på sig. ”Åtta promille? Jaha, men det är vad jag brukar ha på morgonen” skämtade någon som just fått besked om mätresultatet. Naturligtvis handlade det bara om bakgrundsstrålning och ingen var bekymrad över det.

Men en del bekymmersrynkor syntes åtminstone vid den påföljande presskonferensen i Ladan där bland annat UNT:s reporter blivit ombedd att agera ”riktig press” för att göra det hela mer verklighetstroget. Forsmarks informationschef redogjorde sakligt för vad som hänt och både han och de övriga i panelen från länsstyrelsen, polisen och SSM parerade skickligt när till synes oroliga journalister ställde frågor om allt från risken för härdsmälta till hur massevakueringen skulle fungera om vinden började blåsa åt Östhammars håll. Mest stressigt var det förmodligen för den tolk som fick be panelen att tala både långsammare och högre för att han skulle kunna översätta till den ukrainska delegation som deltog vid övningen.

Vilka lärdomar man kan dra av onsdagens haveriövning får länsstyrelsens övningsledare fundera vidare på. Allt flöt på så bra att övningen kunde avslutas lite tidigare än det var tänkt, och den som ville kunde plocka med sig ett äpple på väg ut i solen efter presskonferensen. Så kanske det inte blir om ett haveri verkligen inträffar en vacker dag. För precis så välordnat som det var på låtsas kan det väl aldrig bli på riktigt - eller?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!