Abborre, gädda och sik har minskat kraftigt längs kusten de senaste åren.
– Det har skett en dramatisk försämring de senaste 15 åren. Jag minns att folk lassade upp lådvis med sik här i mitten av 1990-talet, så är det inte i dag tyvärr, säger Johan Persson på Upplandsstiftelsen.
Han är limnolog, eller sötvattensekolog, precis som kollegan Tomas Loreth. Med på notningen är också konsulten Gustav Johansson.
Här, på Kallrigafjärden mellan Forsmark och Öregrund, har fiskebeståndet inte räknats på väldigt länge. Man vet överlag ganska lite om undervattenslivet, om hur och varför det förändras. När larmrapporter om minskande sikbestånd dök upp på flera håll i landet beslöt Upplandsstiftelsen att göra mätningar även på Kallrigafjärden, som de äger delar av.
Projektet påbörjades år 2010 och de provfisken som gjordes förra året styrker larmrapporterna.
– Jag har svårt att tro att vi kommer att se en förbättring under de fisken vi genomför 2011, säger Johan Persson.
Siken leker på hösten och lägger sin rom på våren. Förra årets första notning gjordes i maj medan man i år var ut 27 april, ändå var ynglen i år redan större. I dag är det dags för årets fjärde notning. Vi väljer en nordlig vik och Johan Persson och Gustav Johansson vadar ut ett tiotal meter.
De drar sedan det finmaskiga nätet mellan sig och fångar in alla små vattenkryp som råkar befinna sig framför. Under tiden håvar Tomas Loreth upp små mysis, eller pungräkor. Mängder av dem.
– Pungräkorna har blivit väldigt många och äter djurplankton precis som fisken. En av många möjliga orsaker till att fisken minskar är att ynglen svälter ihjäl, säger han. Något verkar åtminstone ha hänt med Östersjöns djurplankton.
Andra orsaker kan vara klimatförändringar och intensivt fiske. Men fiskforskningen har de senaste 30 åren fokuserat på lax och öring och man vet som sagt väldigt lite. Vid årets första notning hittades totalt två sikyngel på flera dragningar. När vi nu tar en titt i nätet ser vi betydligt fler.
– De har blivit grymt stora sedan senast, säger Gustav Johansson. Men om ynglen kommer från en annan kläckning eller om det är samma kan man förstås inte veta.
20 yngel får de ihop och samtliga mäts. Självklart är det även en intern tävling inom gänget, vem mäter det längsta ynglet? 35 millimeter är den längsta i dag, och så mycket större yngel än så mäter man inte eftersom de snart simmar ut på djupare vatten. Vi drar not i ytterligare en vik. Här fick de inte en enda förra gången, i dag blir det hela 25 stycken.
Det finns flera möjliga sätt att förbättra kustfiskbestånden längs Upplandskusten. Frivillig fiskefredning av de viktigaste platserna är ett sätt. Då förbjuds alla att fiska under lekperioden.
– Det påverkar inte någon fiskare särskilt mycket, man kan ju fortfarande fiska den sik som vandrar, säger Johan Persson.
70 procent av den fisk som kläcks, kläcks i sötvatten, så Kallrigafjärden är ändå en bra plats för siken.
– Desto viktigare att vi värnar om vårt bestånd. Fiskas andra lokaler ut flyttar man kanske vidare hit, säger Tomas Loreth.