På guldjakt i Östhammar

Guldvaskning på Prästgatan, mitt i Östhammars centrum. På lördagen hände det.

Åke Sikavaara, guldvaskare, undervisar Hampus Clausson hur man letar guld.

Åke Sikavaara, guldvaskare, undervisar Hampus Clausson hur man letar guld.

Foto: Peo Österholm

Östhammar2008-09-13 17:00
Åke Sikavaara från Svenska Guldvaskareföreningen, uppfödd i Tornedalen men bosatt i Norrskedika lärde ut hur man letar guld utanför Östhammars stadsbibliotek. Lördagen var Geologins Dag över hela landet och på biblioteket undervisade även de båda amatörgeologerna Anders Andersson och Peter Wunder några intresserade ortsbor.

Guld finns lite överallt i Uppland - i Dannemora, Vigelsbo, Marma med flera platser. Men annars var det järnet som dominerade geologidagen. Det är tack vare järnet som det uppstod liv på jorden, berättade amatörgeologen Anders Andersson från Östhammar. Det är tack vare järnets magnetism som det uppstått ett tunt lager, en mil högt med syre runt jordskorpan.
Annars har ju järnet haft en särskild betydelse just i dessa trakter. I Östhammars kommun finns 500 gamla gruvhål och järnets betydelse förstår man när man hör att Dannemora gruva skall återuppta driften.
- Dannemoramalmen är bra malm, den innehåller 50 procent järn. Det är visserligen lägre än Lapplandsmalmen men den är unik med sina 70 procent.

Peter Wunder, också amatörgeolog, är från Österrike men har bott i många år i Östhammar. Han berättade om järnmalmskulturen i sitt hemland, en kultur som skiljer sig markant från den svenska. Där uppträder malmen ofta i fantasirika och vackra formationer tillsammans med andra grundämnen. Det var också i Österrike som keltiska folk började utvinna järn ur berget redan 300 före Kristus, något som de sedan sålde till romarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om