Ovanligt med bombhot mot kärnkraftverk

Bombhot mot kärnkraftverk är ovanligt men det har förekommit, enligt Statens Kärnkraftsinspektion (SKI). Förutom en stor polisiär insats vid Forsmark på onsdagen ledde hotet också till skärpt uppmärksamhet vid både Oskarshamns och Ringhals kärnkraftverk.

Östhammar2007-03-21 19:05
Vem som bombhotade Forsmarks kärnkraftverk och varför finns det ännu ingen information om. Men Paul Johansson, chef för gärningsmannaprofilgruppen vid Rikskriminalpolisen säger att de som utför bombhot i Sverige för det mesta är ensamma, lite udda och undanskuffade människor.
- Det rör sig oftast om enskilda personer som vill ha någon slags uppmärksamhet för det de gör. Det har nästan aldrig hänt i Sverige att sådana här hot faktiskt har verkställts, säger han.

Att det rapporterats mycket i medierna om Forsmarks kärnkraftverk sedan incidenten förra sommaren kan vara en direkt bidragande orsak till att verket nu utsätts för hot, enligt Paul Johansson.
- Man väljer ofta något man läser om. Man får idéerna någonstans ifrån.
Bombhot förekommer på många ställen i samhället, vid skolor, på varuhus, och mot andra offentliga lokaler exempelvis. Dock är det ovanligt att ett kärnkraftverk drabbas.

- Det är inte så jättevanligt att det sker och jag tror inte att Forsmark har haft så mycket av den varan tidigare. Egentligen är det ganska förvånande eftersom det är så vanligt i samhället i övrigt, säger SKI:s informationschef Anders Jörle som av en händelse befann sig på plats under dagen.

Vid Ringhals kärnkraftverk berättar Gösta Larsen på informationsavdelningen att man hade ett uppmärksammat bombhot i slutet av 70-talet.
- Då var det till och med en sprängladdning som placerades ut men den var inte apterad. Fast det var inte vid själva kärnkraftverket utan vid kraftledningarna utanför.
På onsdagen skärpte Ringhals uppmärksamheten vid inpasseringskontrollen och på själva verket som en följd av bombhotet i Forsmark. Oskarshamns kärnkraftverk agerade på motsvarande sätt.

Även länsstyrelsens beredskapsenhet och den lokala säkerhetsnämnden i Östhammars kommun följde utvecklingen noga under dagen.
- Vi får direktinformation om de beslut som fattas men vi har ingen anledning att agera innan det sker något. Det känns lite märkligt att man drar igång en så stor sak och att samhället ska behöva använda så stor del av sina resurser till detta. Men samtidigt kan man aldrig nonchalera ett sådant här hot, säger Anna-Lena Söderblom (m) som är säkerhetsnämndens ordförande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!