Östhammarsungdomar dricker mest alkohol
Ungdomarna i Östhammars kommun dricker mer än andra ungdomar i länet visar den senaste rapporten Liv och hälsa ung från landstinget. Av flickorna i årskurs nio dricker 57 procent minst en gång per månad i kommunen mot 37 procent i övriga länet.
320 föräldrar skrev på och i slutet av förra veckan hölls ett stormöte om ungdomarnas alkoholvanor.
— Jag tycker att det är jättebra att föräldrarna reagerar. Det är vi vuxna som måste sätta gränser, säger fältsekreteraren Carina Karlsson som ledde mötet.
Med på mötet var bland andra Gunnar Strengell, ordförande i Gimo IF som arrangerar diskoteken i Ladan.
Inga fler diskon i år
Han kunde berätta att sedan föreningen börjat skriva att tillställningarna är drogfria dök färre personer upp.
— När vi inte skrev ut att det var drogfritt kom 500-600 personer men när vi i annonserna skrev drogfritt dök 150-170 personer upp. Det är tråkigt.
Trots att det inte varit utskrivet tidigare har vakterna tagit stickprov och ingen alkohol får tas med in på diskot, berättar Gunnar Strengell och tillägger att det är "en liten klick som är berusad".
I år blir det inga mer diskon och det är osäkert vad som händer i framtiden.
— Men det är självklart att det ska vara drogfritt, det har vi alltid haft som mål.
Carina Karlsson tycker att det är bra med nolltolerans men säger också att arbetet måste få ta tid.
— Erfarenheter från Åland säger att det tog ett år innan ungdomarna vande sig.
Från landstingets sida ser man också allvarligt på drickandet i unga år men det finns flera åtgärder att ta till.
Tydliga handlingsplaner
Åsa Fichtel, projektledare bakom landstingsrapporten Liv och hälsa ung anser att de främsta insatserna måste riktas till föräldrarna.
— Det här är relativt billiga insatser. Föräldrarna kan klassvis gå ihop och komma överens om att nolltolerans ska gälla vad gäller alkohol i klassen. Föräldrarna måste vara tydliga mot barnen och inte låta barnen smaka på alkohol över huvud taget. Det här gjorde man i Örebro och såg en dramatisk minskning av alkoholdrickandet.
Åsa Fichtel förespråkar också tydliga handlingsplaner. Det arbetet pågår just nu i Östhammar, vilket UNT tidigare skrivit om.
— Men det är jätteviktigt handlingsplanerna efterlevs i praktiken, kommenterar Åsa Fichtel.
FAKTA
Landstinget gick ut med en enkät till ungdomar i årskurs 7, 9 och år 2 på gymnasiet och frågade om de druckit alkohol de senaste 12 månaderna. Cirka 70 procent svarade ja på frågan. Av dem som svarat att de dricker en gång i månaden eller oftare ser fördelningen ut så här:
Källa: Liv och hälsa ung, landstinget
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!