Östhammarsföretagare lär sig naturturism
Inger Ljung på enmansföretaget Bo och kajak i Öregrund är en av de företagare i Östhammars kommun som nappat på idén med utbildning i naturturism. Kurserna hålls av Hushållningssällskapet med stöd från staten och EU och syftar till att deltagarna ska få baskunskaper om olika djur- och växtarter så att de själva kan guida i naturen.
Inger Ljung.
Foto: Matti Pohjola
Deltagarna har redan träffats en gång under hösten. Då samlades gruppen ute i skogen för att tillsammans med en svampexpert plocka och lära sig mer om olika svampsorter.
- Det fungerade bra. Vi hittade bara några olika arter, men kursledaren hade förberett med andra svampar.
Senare under höst och vinter kommer gruppen att träffas för att lära sig exempelvis guideteknik, som de sedan ska tillämpa på varandra och ge feedback. Kulturhistoria och olika växtarter ska också hinnas med.
- Tanken är att man som turistföretagare ska hitta och visa sina gäster och kunder mer än man tidigare har gjort. Man blir lätt hemmablind och tror att det inte finns nåt av intresse här. Men det kryllar av spännande djur- och växtarter i vår natur, säger projektledaren Frida Hedin på Hushållningssällskapet.
Inger Ljung tycker att det som ensamföretagare har varit bra att dryfta sina idéer med kursledarna.
- Det är skönt att få stöd för sina idéer, så att man vågar tänka nytt. När man är ensam kan man tänka att det är tokigt. Jag kan inte berätta exakt vad jag har tänkt mig, men jag vill förlänga vår- och höstsäsongerna med promenader och paddling och utveckla företaget i friskvårdsanda. Ha mer grön terapi, som det heter. Det här fanns med i grundtanken när jag startade företaget för fyra år sedan men jag har inte riktigt haft tid till det förrän nu, säger Inger, som kom på andra plats i det nationella årets jämställdhetssatsning på landsbygden nyligen, och var en av de nominerade till årets företagare i kommunen.
Men hon menar också att en mycket stor del i det hela är att träffa andra företagare. De som ofta kallas konkurrenter men som hon själ vill kalla samarbetspartner.
- Jag tror att om det går bra för den som sysslar med samma sak som jag, så går det bra för mig också. Jag menar att om samarbetar så kan man till exempel ta emot större grupper som man hade varit tvungen att tacka nej till annars, menar hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!