Oppositionen ville se en större satsning på förskolan medan majoriteten med S och C, med stöd av Vänsterpartiet, prioriterade att ha pengar över för oförutsedda utgifter.
Fullmäktigeförsamlingen höll sitt decembermöte vid Österbybruks herrgård, där S och C presenterade sitt gemensamma handlingsprogram med åtta huvudpunkter. Programmet fick beröm från delar av oppositionen, även om frågetecken restes kring hur S och C ska kunna komma överens inom vissa ideologiskt färgade politikområden.
Debatten kring den kommunala budgeten upptog sedan de första timmarna. Lennart Owenius (M) yrkande på att ytterligare 3 miljoner kronor skulle tillföras barn- och utbildningsnämnden för att genomföra personalförstärkningar inom förskolan. Barngrupperna är stora och personaltätheten i förskolan bland de tio lägsta bland landets 290 kommuner, nämnde Lennart Owenius.
– För att nå rikssnittet på 5,3 barn per heltidsanställd krävs ytterligare tolv förskollärare. Det skulle kosta 4,6 miljoner kronor. Med det som bakgrund vill vi överföra 3 miljoner kronor från utvecklings- och välfärdsfonden, för vad är välfärd om inte att satsa på våra små?
Lennart Owenius oppositionsförslag stöddes också fullt ut av Boa, FP och MP. Vänsterpartiet stödde däremot majoritetens budgetförslag.
– Vi vill ha medel kvar i välfärdsfonden om det skulle uppstå behov. Om socialförvaltningen får ökat antal ansökningar om ekonomiskt bistånd är det bra att ha en buffert, sade Mohammad Sabur (V).
Med oppositionens förslag skulle det bara finnas knappt en halv miljon kronor kvar i utvecklings- och välfärdsfonden nästa år, påpekade kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C).
– Bufferten finns inte bara till för barn- och utbildningsnämnden. Det finns dessutom goda möjligheter att finansiera förbättringar i förskolan inom det grundförslag som ligger.
Även Barbro E Andersson (S) försvarade förslaget, och menade att förstärkningsarbetet kommer att fortsätta under hela mandatperioden. Hon ifrågasatte också oppositionens agerande.
– Sent ska syndaren vakna. Ni har under de senaste fyra åren medverkat till att det blivit mindre personal och större barngrupper i förskolan. Vi har under de här fyra åren yrkat mer pengar till barn- och utbildningsnämnden, men det har hela tiden blivit nej, nej, nej.
– Den största anledningen till att det har blivit sämre är inte att vi har sparat pengar på verksamheten, utan på att nyttjandegraden ökat väldigt mycket, replikerade Linda Eskilsson (MP).
Fullmäktige beslutade att anta majoritetens budgetförslag efter votering, med röstsiffrorna 30 mot 18.