Vad det är som ligger bakom vanliga magbesvär har Öregrundsläkaren Lars Agréus undersökt hos Östhammarsbor i omgångar sedan 1988. Nu genomför han på nytt den världsunika uppföljningsstudien om magsjukdomar.
Sedan början på veckan finns det ett forskningslaboratorium på vårdcentrum i Östhammar. Distriktsläkaren och professorn i allmänmedicinsk gastroenterologi vid Karolinska institutet, Lars Agréus och hans team håller just nu på med sin unika uppföljningsstudie i orsakerna bakom olika magsjukdomar.
Under första dagen deltog sju Östhammarsbor, totalt beräknas runt 500 magar att undersökas. En del har deltagit i de tidigare studierna, men för Bert Lindström är det något nytt att undersökas med gastroskop. Innan undersökningen genomförs sprayas han i halsen med ett snabbverkande bedövningsmedel. När Lars Agréus skjuter ner det långa gastroskopet i hostar Bert Lindström till och efter ett någon sekund syns hans insida på skärmen på väggen. Med hjälp av små borstar och tänger som förs ner i slangen tas proverna under de trettio minuter som undersökningen tar.
Genom olika blodprover och vävnadsprover från försökspersonernas magar hoppas de kunna kartlägga bakteriefloran hos friska personer över tid.
– Vi är ute efter biopsier och bakterieprover som genomförs på människor där vi har en sjukdomshistorik upp till 23 år tillbaka, en liknande studie finns inte. Det finns synliga misstankar om cellförändringar i matstrupen hos var tionde människa och det är en riskfaktor för cancer, säger Lars Agréus.
När Lars Agréus gjorde en liknande studie i Norrbotten på drygt tusen försökspersoner hittades 42 personer med magsår, en med cancer och 13 personer som fick veta att de var glutenintoleranta.
Östhammarsbors magar undersöks
Vad det är som ligger bakom vanliga magbesvär har Öregrundsläkaren Lars Agréus undersökt hos Östhammarsbor i omgångar sedan 1988. Nu genomför han på nytt den världsunika uppföljningsstudien om magsjukdomar.
Bert Lindström undersöks av Lars Agreus och Per Hellström.
Foto: Hans E Ericson
Magstudien
Uppskattningsvis hälften av alla svenskar symtom från mag-tarmkanalen, och cirka 15 procent har påtagliga besvär. Magstudien i Östhammar gjordes första gången 1988 på 1200 slumpvist utvalda personer, en del av dem deltar än i dag. Studien genomförs ed hjälp av en gastroskopisk undersökning där tas sju vävnadsprover (biopsier) och tre bakterieprover från magsäck och tolvfingertarm. Försökspersonerna får även lämna blod- och salivprover som ska analyseras. I slutfasen kommer försökspersonerna även att testas för glutenintolerans.