Österbyskolan i Österbybruk ligger sämst till i kommunen. Där var det 28 procent som saknade gymnasiebehörighet och över 40 procent hade icke godkänt i två eller fler ämnen.
— Det är ett jättemisslyckande, säger Lennart Owenius (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Vi har gjort vad vi har kunnat och bland annat höjt lärartätheten i hela grundskolan, så statistiken är något oväntad, säger han.
Östhammars kommun låg efter landet som helhet när det gäller ämneskunskaper för niondeklassarna 2009. Motsvarande siffror för hela landet i år har inte kommit än, men andelen elever som blev godkända på de nationella ämnesproven i Östhammar har sjunkit rejält.
Kommunen kräver nu en handlingsplan från varje skola och rektor om vad som gått snett och hur man ska förbättra situationen.
Enligt Hans Oscarsson, tf skolchef i Östhammars kommun, har kommunen högre lärartäthet än resten av landet. Men han är inte nöjd med de elevresultat som presenteras.
— Självklart är det oroande, för trots att vi har stärkt bemanningen i skolan det senaste året så sjunker resultatet. Nu försöker vi ta fram en plan för hur resultaten ska bli bättre, säger han.
Bland annat ska man titta på de enskilda lärarnas kompetens, för att hitta eventuella brister. Om en särskild lärares elever konsekvent får dåliga resultat kan det vara läge att åtgärda det till exempel genom fortbildning, menar Hans Oscarsson. Östhammars kommun ska även ta hjälp av framgångsrika skolor i resten av landet för att få idéer kring hur man kan jobba för att uppnå goda resultat bland eleverna.
Lotta Åkerman är rektor på Österbyskolan som hade lägst siffror i kommunen när det gäller gymnasiebehörighet och antal nior som blir godkända i alla ämnen. Hon oroas av statistiken men tycker på sätt och vis att den är missvisande.
— Det finns mer att se till än betygsstatistik, många av våra elever ryckte upp sig ordentligt även om man inte ser det i siffrorna, säger hon. Sen måste man tänka på att det är nya niondeklassare med nya behov varje år, fortsätter hon.
Att arbeta med skolans värdegrund tror Lotta Åkerman är ett bra sätt att närma sig problemet.
På Österbyskolan handlar det om att ha livskunskap på schemat och att jobba för att eleverna ska känna sig trygga i skolan.
— Målet är ju självklart att alla elever ska ha godkänt i alla ämnen och om man mår bra och känner sig trygg i sin skolmiljö så tror jag att man presterar bättre, därför jobbar vi mycket med värdegrundsfrågor just nu, säger Lotta Åkerman.
Östhammars niondeklassare under riksnittet
Andelen behöriga elever till gymnasieskolans nationella program sjönk läsåret 2009/2010 i hela landet. Skolorna i Östhammars kommun ligger under riksnittet när det gäller gymnasiebehörighet och ämneskunskaperna har också sjunkit, det visar statistik från barn- och utbildningsnämnden.
Så ligger Östhammars skolor till efter läsåret 2009/2010
Östhammars skolor halkar efter resten av landet när det gäller gymnasiebehörighet. Dessutom har antal niondeklassare som minst får godkänt på de nationella proven sjunkit i samtliga ämnen (matematik, svenska, engelska och no) det senaste året enligt statistik från barn- och utbildningsnämnden.
Andel behöriga till nationella gymnasieprogram: Frösåkersskolan 93,1 %, Olandsskolan 90,3 %, Vallonskolan 78,7 %, Österbyskolan 71,2%. Hela Östhammars kommun 85,6 %. Hela landet 88,1%.
Andel elever som nått målen i alla ämnen: Frösåkersskolan 70,2 %, Olandsskolan 75,8 %, Vallonskolan 64,0 %, Österbyskolan 50,0%. I Östhammars kommun som helhet 66,6 %. För hela landet kommer det siffror från Skolverket i november.
Andel som ej nått målen i två eller flera ämnen: Frösåkersskolan 13,0 %, Olandsskolan 14,5 %, Vallonskolan 28,0 %, Österbyskolan 42,3%. Hela Östhammars kommun 21,6 %. För hela landet kommer det siffror från Skolverket i november.
Andel som klarat minst godkänt på de nationella ämnesproven i Östhammars kommun:
Engelska, 2009: 95,3 % 2010:93,6 %
Matematik: 2009: 83,2 % 2010: 74,7 %
Svenska: 2009: 94,4 % 2010: 88,6 %
NO (biologi och fysik): 2009: 88,6 % 2010: 85,0 %