Östhammars närvård förbättras

Projektet för att utveckla närvården i Östhammar har sjösatts.

Inna Feldman från landstingets kansli var en av flera talare.

Inna Feldman från landstingets kansli var en av flera talare.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2009-01-23 16:48
På fredagen samlades företrädare från Uppsala läns landsting och Östhammars kommun på Gimo herrgård för att inleda projektet som ska leda fram till att utveckla och förbättra hälso- och sjukvårdslösningar på lokal nivå i ännu närmare samverkan mellan kommunen och landstinget.

- Redan i dag har vi nära samarbete med landstinget. Det finns många exempel på det. Projektet att utveckla närvården handlar därför om att vi ska komma varandra ännu närmare i vår samverkan, säger Östhammars kommuns socialchef Kenneth Lindholm.
På fredagen inleddes processen som innebär att företrädare från kommunen och landstinget i arbetsgrupper under våren ska ta fram och finna bättre lösningar för patienters och brukares behov av vård. De förslag som kommer fram ska sedan ligga till grund för den handlingsplan som tas fram i sommar.

Handlingsplanen som blir föremål för politiska beslut i både kommunen och landstinget kommer sedan att ligga till grund för det fortsatta och vardagliga arbetet i verksamheten.
Såväl socialnämndens ordförande i Östhammars kommun Kerstin Björck Jansson (c), som Kenneth Lindholm tror mycket på projektet:
- Alla åldrar, barn, unga och äldre hoppas och tror vi kommer att märka av förbättringar när väl närvården utvecklas, säger Kerstin Björck Jansson.

Redan i dag går landstingets primärvård, akut- och sjukhusvård samt kommunens hälso- och sjukvårdsarbete samt in i varandra. Ett syfte med projektet är att utifrån dessa perspektiv se till att det bli både bättre kvalité och effektivare hälso- och sjukvård för medborgarna.
- Eftersom arbetsgrupperna kommer igång först i dag återstår mycket arbete med att ta fram konkreta förslag till hur närvården ska utvecklas. Vi ska inventera behoven av vilka områden som måste utvecklas. Men vi kommer att prioritera grupper med stora vårdbehov, exempelvis de äldre, säger projektledaren från landstinget Tinna Cars-Björling.

Några målgrupper som projektet riktar in sig på är äldre multisjuka, personer med psykisk ohälsa, kroniskt sjuka personer, barn och ungdomar med livsstilsproblem och dementa personer.
Några övergripande mål som Närvård i samverkan har är bland annat att öka tillgängligheten för olika vårdformer, att tidigt upptäcka sjukdomar, att sätta in tidiga insatser och att jobba för trygghet för patienter och befolkning. En viktig uppgift för närvården är att förebygga sjukdomar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om