Östhammars elever tio-i-topp

Ungdomarna i Östhammar hör till de bästa i Sverige när det gäller att skaffa jobb efter gymnasiet. Enligt en rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL, har 40,1 procent av studenterna i Östhammar etablerat sig på arbetsmarknaden två år efter examen.

Östhammar2011-10-30 10:07

Det placerar Östhammar på sjätte plats i en tio-i-topplista av Sveriges samtliga kommuner när det gäller etablering på arbetsmarknaden. Överst i listan ligger Aneby där 46 procent av studenterna har arbete två år efter att ha lämnat gymnasieskolan. Siffrorna framgår av rapporten ”Öppna jämförelser – gymnasieskola 2011” som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, nyligen publicerade.

För Anneli Frank, chef för arbetsförmedlingen i Gimo, är siffran glädjande men inte så överraskande:
– Arbetslösheten är låg i Östhammars kommun jämfört med riket, och det gäller även ungdomar mellan 18 och 24 år dit den här gruppen hör. Siffran för riket är 9,2 procent, här i Östhammar är den 5,7 procent. Vi har en bra egen arbetsmarknad och möjligheter till Uppsalapendling, och har satsat extra på ungdomar som anmäler sig hos oss, säger Anneli Frank.

Bruksgymnasiet i Gimo ligger bra till i jämförelse med andra gymnasier även när det gäller flera av de program som skolan erbjuder. På samhällsprogrammet ligger andelen elever som avslutar utbildningen på tre år 21 enheter över indextalet 100 (snittet för elever på motsvarande program i Sverige), betygsnivån sju enheter över index och andelen elever som är behöriga till högskola och universitet efter examen är åtta enheter över index. Även eleverna på omvårdnadsprogrammet ligger över rikssnittet. Genomströmningen är 12 enheter över index, betygen två enheter över, och andelen behöriga till högskola tio enheter över index.

Annorlunda ser det ut för byggprogrammet vid Högbergsskolan i Tierp. Där ligger andelen elever med behörighet till högskola och universitet efter examen på 55 jämfört med index. Det förvånar inte Peter Hansson, rektor för byggprogrammet vid Högbergsskolan:
– Många av våra elever har tyvärr litet intresse för kärnämnena svenska, engelska och matematik, och det krävs B-kurser för högskolebehörighet. Att genomströmningen av elever också ligger under index förklaras troligen med avhoppen framför allt i första årskursen, säger Peter Hansson.

De låga indexvärdena är inget Peter Hansson är glad över, men han framhåller samtidigt att eleverna från programmet har hög anställningsbarhet:
– Vi vet att när våra elever gjort sin lärlingstid ute på arbetsplatser, då blir de allra flesta av dem kvar där, och det är ett gott betyg åt dem och åt utbildningen. Men självklart försöker vi påverka eleverna att satsa också på kärnämnena, inte minst blivande arbetsgivare har intresse av det eftersom de behöver personer också i arbetsledande ställning, säger Peter Hansson.

JÄMFÖRELSER AV GYMNASIESKOLOR

Öppna jämförelser av Sveriges gymnasieskolor, kommunala och privata, publiceras för fjärde året av SKL, Sveriges kommuner och landsting. I rapporten ingår jämförelser av samtliga skolors samtliga program. Index för tre olika faktorer, genomströmning, betyg och behörighet, är uträknat som genomsnittet i riket för varje enskilt program. Enskilda skolors index anges i förhållande till rikssnittet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om