Lars Ekman är renhållningschef i Östhammar. Han är positiv till att det numera samlas in uppgifter på ett och samma ställe i och med Avfall Sveriges rapporter. Men siffrorna bör än så länge tas med en nypa salt, menar han, eftersom många kommuner än så länge inte har rutiner för att rapportera in fullständig och jämförbar statistik.
Han instämmer dock med rapportens slutsats att mängden sopor som produceras är störst i storstäder och besöksnäringskommuner. Detta är inget unikt för Östhammars kommun, utan är ett fenomen hos flera kommuner med liknande förutsättningar. Lars Ekman jämför med Norrtälje som har liknande siffror i rapporten och även är en kommun som präglas av sommarturism.
För att bemöta det ökade trycket under sommaren har kommunen vidtagit en rad åtgärder.
– Östhammars kommun, liksom alla kommuner i Uppsala län sköter sin sopinsamling genom entreprenörer och för att klara trycket under sommaren så anställer vi fler och utökar timmarna återvinningscentralerna har öppet, säger Lars Ekman.
Enligt rapporten har Östhammars kommun flest återvinningscentraler per invånare i länet, vilket inte förvånar inte förvånar Lars Ekman.
– Det stämmer nog. Även på nationell nivå ligger vi väldigt bra till på den punkten. Vi strävar efter att det ska vara så enkelt som möjligt att återvinna.
Något som inte är möjligt i dagsläget är återvinning av biologiskt avfall och kompost. Men detta planerar Östhammars kommun att åtgärda till 2015. Det biologiska avfallet kommer troligen föras till Uppsala för omvandling till fordonsgas.
– Frågan måste upphandlas först men i dagsläget går detta avfall redan till Uppsala, fast till förbränning, berättar Lars Ekman.
Turismen i Roslagen är fokuserad kring sommarmånaderna vilket sätter stor press på kommunens återvinningscentraler under denna period. Kurt Johansson har arbetat på Östhammars återvinningscentral under många år och märker av det kraftigt skiftande trycket.
– Under större delen av året är det lugnt om dagarna, men under sommaren är det knappt vi hinner med, säger han.
Kurt Johansson menar att de generellt under året har det väldigt lugnt. Men under sommarmånaderna slår det om och blir väldigt stressigt istället.
– Idag fyller vi ungefär en container varje dag, men under sommaren kan det bli upp mot femton, säger Kurt Johansson.
Det är även på tal att under våren ställa ut en container dit man kan slänga saker som går att återsälja. Det hela kommer då skötas på prov av Myrorna. Kurt Johansson är positiv till detta.
– Förra veckan hittade jag flera kartonger med skor som var som nya. De hade kunnat slängas där istället, menar han.