De firar med öppet hus i Lotte Borgströms trädgård i Östhammar. Fröet till boken, som handlar om att leva med maken Claes som fått Alzheimers sjukdom, såddes 2014 när hon och Kristina Samba jobbade på Bruksgymnasiet i Gimo.
– Lotte var väldigt ledsen och vi kände varandra lite grann. När vi pratade kände jag att det här var gripande och värt att berätta för andra, säger Kristina Samba.
Lotte Borgström föreslog då att de skulle skriva en bok.
– Jag har skrivit dagbok i väldigt många år och tänkte att det kunde vara intressant att använda.
Kristina Samba, idag svenskalärare på Wilhelm Haglunds gymnasium, läste dagböckerna och började intervjua Lotte Borgström. Det följdes upp med att låta vänner, anhöriga, läkare och biståndshandläggare berätta om erfarenheter.
– För att ge en bild av vad som händer när en person mitt i livet får den här allvarliga sjukdomen.
Innan diagnosen hade paret Borgström tänkt att njuta av resorna som de älskade att göra. Men det tog en tid innan Lotte Borgström insåg att något var fel. En avgörande händelse var när maken Claes inte klarade av att montera ihop den nyinköpta hammocken.
– Jag hade kommit hem med mina vänner för att fika och det såg ut som plockepinn i hela trädgården. Han fick inte ihop det, säger hon.
Många som drabbas vill inte inse sin situation. Så var även fallet med hennes man.
– Han kunde säga att han har fått diagnosen men utan symtom. I boken står det att vi satt mitt emot varandra och åt vårens första nässelsoppa när jag frågade hur det är att leva med sjukdomen.
Claes svarade med att det kunde ta lång tid innan sjukdomen skulle märkas av.
– Är det därför du äter soppan med gaffel frågade jag. När han tittade ned och insåg att han gjorde det skrattade vi båda två. Det var en förlösande situation. Sedan övergick skrattet i gråt och vi grät ihop. Men det var nästan enda gången vi kunnat närma oss sjukdomen, säger Lotte Borgström.
Enligt Lotte Borgström förstår sällan de som insjuknar hur hårt närstående drabbas. Det gör att sjukdomen brukar kallas för en anhörigsjukdom.
– Vi tänkte att det var viktigt att andra fick ta del av den här berättelsen. Alzheimers är en av sjukdomarna som ökar mest och allt fler kommer beröras på något sätt. Boken är tänkt att vara ett stöd för anhöriga och de som jobbar med demensvård. Dela erfarenheter som inte alltid är lätta att ge uttryck för, säger Kristina Samba.