– Det är oerhört rörande att se vad de gjort av den lilla hjälp vi kan ge, säger internationella samordnaren Stefan Edelsvärd.
I fredags återvände Östhammars kommunledning och representanter från räddningstjänst och Socialförvaltning från en givande resa i Georgien. De ingår i den styrgrupp som under ett år arbetat med två Sida- projekt i hamnstaden Poti och resans syfte var att utvärdera projekten som avslutas 1 maj. Ett av dem gick ut på att utbilda Potis brandmän och att skänka dem två brandbilar.
– Jag glömmer aldrig brandmännens blickar som bad oss om hjälp då, nu tackade de gud hur många gånger som helst för den nya utrustningen, säger kommunens internationella samordnare Stefan Edelsvärd.
Det första besöket på Potis brandstation beskriver han som en fruktansvärd syn. Där fanns knappt någon utrustning alls och bara ibland startade brandbilen. Brandmännen fick cykla genom staden.
– Nu kan de göra det som är deras jobb- rädda liv, säger Stefan Edelsvärd.
Räddningstjänsten hoppas att de ska kunna leverera ytterligare en stegbil och fortsätta med nödvändig rökdykningsutbildning.
Styrningsgruppen beslutade att ansöka om bidrag för ännu ett projektår. I överenskommelsen med Potis representanter skrev man in två nya projekt. Det första går ut på att integrera den nu kommunala förskolan med den statliga grundskolan. Man vill även se ett skolutbyte under några veckor för ungdomar i Östhammar och Poti.
– Våra ungdomar skulle få förståelse för ett land som ligger utanför charter- och semesterrutter. Landet är dessutom på grund av oljan en världsekonomisk knutpunkt som kan vara värdefull att lära sig mer om, säger kommunalråd Jacob Spangenberg (C).
Det sociala projektet som utbildat socialarbetare i frågor om utsatta barn väljer kommunen att avsluta. Man konstaterar att landen står för långt i från varandra i det arbetet.
– Deras socialarbete består av några kvinnor som gör hembesök ibland, de har ingen organisation kring barn och ungdomar, säger Stefan Edelsvärd.
Genom den utbildning de fått om register och databaser har Potis socialarbetare ändå kunnat kartlägga de barn som har störst behov av hjälp. 73 barn med svårigheter i skolan och dåliga hemförhållanden har identifierats.
Styrningsgruppen såg även till att Sveriges ambassadör i Georgien, Diana Janse från Östhammar, och Sidas utvecklingschef i landet anslöt till avslutningsmötet. Man ville visa vilka behov staden har. Kommunen tycker bland annat att Sida borde involvera sig mer i miljöarbetet
– Återvinning existerar inte där. Det finns en stor sopstation där allt slängs och bara en enkel skyddsbarriär. Giftiga ämnen rinner ut i floden och vidare till Svarta havet, säger Stefan Edelsvärd.
Även om Diana Janse inte kunde lova något är samtliga kommunalråd eniga om att hon var en god representant för Sverige och att hennes Östhammarsursprung gav en extra dimension till mötet.
Gruppen hann även besöka ett barnhem dit man skänkt två datorer.
– Det var en varm och vänlig miljö, men jag grät faktiskt när jag såg de barn som var i behov av specialisthjälp, säger Anna-Lena Söderblom (M).
Jacob Spangenberg konstaterar att projektet även varit värdefullt för Östhammars tjänstemän och politiker.
– Det berikar vårt dagliga arbete och gör oss bättre i våra roller. Man får perspektiv på omvärlden, georgierna har skapat mycket med små medel och här pratar vi mest om de pengar vi saknar trots en budget på en miljard.
I höst beslutar Sida om Östhammar ska beviljas ännu ett projektår.