Östhammar utarbetar drogpolicy

Någon egentlig drogpolicy finns inte i Östhammars kommun i dag och därför håller en sådan på att utarbetas. Just nu är ett förslag ute på remiss och i början av nästa år väntas den nya policyn antas av kommunfullmäktige.

Östhammar2005-10-31 00:00
Sedan 1998 har det i Östhammars kommun funnits ett alkohol- och drogpolitiskt program. Det kan enligt utredningssekreterare Caroline Schnell ses som en mix av handlingsprogram och policy och det har inte varit handlingskraftigt.
—Vi tror att det blir bättre med en policy som är övergripande och som sedan kan brytas ner i flera handlingsplaner, säger hon.
Ett förslag till policy har nu skickats ut på remiss till omkring 200 instanser. Det är ett ovanligt stort antal remissinstanser, från kommunala förvaltningar och nämnder till företagarföreningar och bygdegårdsföreningar, men i det här fallet anses det vara befogat.
I förslaget till drogpolicy står nämligen att de kommunala förvaltningarna ska ha utvecklat egna handlingsplaner senast i september 2006 samt att varje ideell förening måste ha utvecklat sin egen drogpolicy senast i januari 2007 för att få kommunala föreningsbidrag.
I förslaget finns också kommunens vision med, en vision som talar om Östhammar som en kommun fri från narkotika och dopningpreparat. Dessutom ska totalkonsumtionen av alkohol sänkas och total avhållsamhet råda i trafiken, på arbetsplatsen och på sjön.

En extra skjuts
Arbetet med att utarbeta en policy mot droger har pågått en längre tid och fick en extra skjuts framåt när länsstyrelsen bjöd in länets kommuner att söka utvecklingsmedel till förebyggande insatser inom alkohol- och drogområdet.
Östhammars kommun har fått ett bidrag på drygt 280 000 kronor, motsvarande hälften av kostnaderna för inrättandet av en tjänst som drogsamordnare under ett år. Kommunen står för den resterande delen och målsättningen är att tjänsten ska vara tillsatt senast till årsskiftet.
—Vi har intervjuat sex personer och anställningsarbetet är nu inne i sitt slutskede, säger Caroline Schnell och fortsätter:
—Policyn kommer att bli mer aktiv när det finns en samordnare.
Fram till den 15 november kan remissinstanserna ge synpunkter på förslaget till drogpolicy. Därefter väntar beslut i socialnämnden, innan drogpolicyn kan antas i kommunfullmäktige i början av nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!