Östhammar får Vikingaled

Uppland är en del av en unik pilgrimsled som till viss del går över vatten. Den nya sträckan som går genom Östhammars kommun har fått namnet Vikingaleden.

Vikingaleden kommer vara märkt med "Olavsmärket". Stefan Edelsvärd berättar att det även kommer vara möjligt att fä stämplar i ett så kallat pilgrimspass lägs leden.

Vikingaleden kommer vara märkt med "Olavsmärket". Stefan Edelsvärd berättar att det även kommer vara möjligt att fä stämplar i ett så kallat pilgrimspass lägs leden.

Foto: Tobias Ahlén

Östhammar2019-03-18 19:10

I slutet av maj invigs världens första pilgrimsled, 120 mil långa S:t Olavs waterway, som både går över land och vatten. Leden sträcker sig mellan Åbo och Trondheim och passerar flera Uppländska kommuner.

– Den här leden följer de gamla pilgrimernas spår, säger Stefan Edensvärd på Östhammars kommun som är projektledare för sträckan som rör Östhammars kommun.

Olav Haraldsson, som gett namn till leden, var en framgångsrik viking som i slutet av livet blev kristen. Han begravdes i Nidaros, dagens Trondheim. Efter sin död helgonförklarades han och Nidaros blev ett av Nordeuropas största pilgrimsmål.

– Det finns väldigt många spår efter Olaf längs pilgrimsleden, bland annat i Dannemora kyrka där det finns en väggmålning, säger Stefan Edelsvärd.

En nyanlagd sträcka på 63 kilometer mellan Grisslehamn och Sanda, på gränsen till Östhammars kommun, har fått namnet Vikingaleden.

– Vi tror att det här namnet kommer locka vandrare från bland annat Tyskland, Holland och Danmark. Vi hoppas kunna få fler besökare till Östhammars kommun. Det gynnar våra företagare och besöksnäringen, säger Stefan Edensvärd.

I och med att Vikingaleden blivit till ansluts Roslagsleden med Upplandsleden vid Risinge utanför Gimo. Stefan Edelsvärd tycker inte att man ska avskräckas av att sträckan är en pilgrimsled.

– Pilgrimsvandring är väldigt populärt i dag, men vi gör en bredare satsning och kallar det för en fritidsled med pilgrimsstatus.

Östhammars kommun har fått 1,5 miljoner kronor från EU-programmet Central Baltic för att finansiera Vikingaleden.

– De bidrar med 75 procent av kostnaden och det är otroligt bra. Nu är den nya sträckan näst intill klar, säger Stefan Edelsvärd och fortsätter:

– Vi har tagit fram en digital plattform så att man ska kunna planera sina etapper. Det har Visit Roslagen lagt ned mycket tid på.

Den 25 maj är det tänkt att invigningsvandringen av S:t Olavs Waterway ska starta. Då kommer ärkebiskopen i Finland skicka med ett skriftligt budskap med vandrarna som ska ta sig de 120 milen till Trondheim. Till invigningen bjuds allmänheten in att delta.

– Man kan gå alla 120 mil, men det kommer inte vara så många som gör det. I stället går det bra att gå en eller några sträckor. Det är en portugis som redan hört av sig som vill gå leden innan den invigs, säger Stefan Edelsvärd.

Kommer du att gå hela leden?

– Nej, det skulle vara spännande att göra det, men jag har inte tid. Jag ska gå delar av leden i alla fall.

S:t Olavs waterway

Leden startar i Åbo, passerar Åland sjövägen innan vandrarna anländer till Grisslehamn i Norrtälje kommun. Sedan fortsätter leden förbi Hallstavik innan den kommer in i Uppsala län vid Sanda i Östhammars kommun. Den fortsätter till Harg och Gimo och passerar Österbybruk, Risön, Lövstabruk, Västland, Marma och Älvkarleby innan den går över i Gästrikeleden. S:t Olavs waterway avslutas i norska Trondheim.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!