Östhammar får teknikcollege

SKB, Svensk Kärnbränslehantering AB, satsar 9,85 miljoner kronor under tre år i Östhammar, Uppsala och Tierp på att fler unga utbildar sig inom industri- och energiområdet. Projektet, teknik- och energicollege i norra Uppland, TECNU, startas med hjälp av pengar i det så kallade mervärdesavtalet.

Östhammar2010-09-14 14:40

Med satsningen hoppas SKB och Östhammars kommun att motverka de närmaste årens brist på yrkeskompetent personal både inom industri- och energiföretagen i regionen.

Det har den gemensamma styrgruppen för det så kallade mervärdesarbetet, bestående av SKB, (Svensk Kärnbränslehantering AB), SKB:s ägare samt Oskarshamns och Östhammars kommuner, beslutat.
– Det är ingen fysisk skolbyggnad eller undervisningsanläggning vi talar om. Det här handlar om att kvalitetssäkra och utveckla den teknikutbildning som redan finns i regionen. Vi går samman med Uppsala och Tierps kommuner, större industri- och energiföretag i regionen, samtliga gymnasieskolor i Tierp och Östhammar, vuxenutbildningen i regionen, Uppsala universitet, högskolan i Gävle och Regionförbundet Uppsala län för att utveckla det tekniska utbildningsområdet i norra Uppland, säger Jacob Spangenberg, (C), kommunstyrelsens ordförande i Östhammars kommun som var en av dem som initierade frågan för några år sedan då han besökte och såg hur ett teknikcollege fungerade i Göteborg och som drivs av Volvo.

Det långsiktiga målet för projektet är att öka teknik- och energiutbildningarnas attraktivitet hos unga, samt att få bättre samverkan mellan skolor, företag och universitet/högskolor i regionen.
– Genom det här projektet vill vi skapa en teknik- och energicollegeregion där vi kan få fram det behov som finns av arbetskraft inom teknik och energiområdet. Våra världsledande företag kommer att i framtiden dra nytta av en ny generation tekniker från vårt eget college, fortsätter Jacob Spangenberg.

SKB:s vd Claes Thegerström säger i en kommentar:
– För SKB och våra ägare är det viktigt att vi skapar förutsättningar för en långsiktig kompetensförsörjning i de regioner där vi arbetar. Därför känns konceptet spännande, och vi ser fram emot vad det kan leda till i form av nya utbildningsvägar och fler som i framtiden väljer att utbilda sig inom teknik- och energiområdet i regionen.

I dagarna träffades styrgruppen för mervärdesavtalet i Östhammar. Gruppen är partsammansatt med företrädare från SKB, Östhammars och Oskarshamn kommuner och gruppen fattar avgörande beslut om genomförande av mervärden. Då fattades beslut om teknik- och energicolleget. Ett av de samarbetsområden som särskilt pekats ut i avtalet handlar om just utbildning och kompetens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om