I dag, tisdag, håller SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) en stor workshop om vänortssamarbeten i Stockholm. Detta med anledning av att organisationen under våren tagit fram en rapport om sina medlemmars vänortsarbete.
– Senast vi gjorde detta var 2007 och en sak vi kan se är att intresset för denna samarbetsform har minskat under de här fyra åren. 29 kommuner har exempelvis helt avslutat sina vänortssamarbeten, säger Louise Andersson, handläggare på SKL och den som skrivit rapporten.
En av talarna vid workshopen är Stefan Edelsvärd, internationell samordnare i Östhammar. Han har bjudits in bland annat för att Östhammars kommun ifjol fick ta emot EU-priset Golden Star, just för sitt intensiva vänortssamarbete.
– Inom kommunen tycker vi att det här är en viktig form av samarbete. Den politiska viljan för vänortsarbetet är stark och vi känner att både politiker och tjänstemän får ut mycket av det, säger Stefan Edelsvärd och fortsätter:
– Bland annat är vi tio kommuner som ses en gång om året. Vi är alla små landsortskommuner och vi kan utbyta många erfarenheter med varandra, så de 50 000 kronor vi har i kommunala anslag är välinvesterade pengar.
Alla lovordar dock inte vänortssamarbetena. I SKL:s rapport framkommer att en del kommuner tycker att denna form av samarbete känns förlegad, att de hellre väljer att satsa på andra former av internationella samarbeten. Och Louise Andersson poängterar att rapporten inte alls syftar till att spegla kommunernas och landstingens internationella engagemang, utan enbart vänortsarbetet som sådant.
– Ett minskat intresse för vänortsarbetet betyder inte att kommunerna är mindre engagerade i transnationella projekt och samarbeten, säger hon.
I Tierps kommun finns just nu inget vänortsarbete som i SKL-statistiken står som aktivt, alltså med regelbunden kontakt och gemensamma utvecklingsprojekt. Kommunalråd Bengt-Olov Eriksson (S) vill visserligen inte säga att arbetsformen är förlegad, men han tycker att det finns mer matnyttiga sätt att utbyta kunskaper på.
– Det är alltid viktigt med kontakter, både med andra länder och med andra system, men det får inte stanna vid möten mellan kommunledningarna. Allra viktigast är ett utbyte av det här slaget nog för skolor, föreningar och organisationer.