Skolinspektionen genomför tillsyn på samtliga skolor i Östhammars kommun i vår. När det gäller Österbyskolans årskurs 6–9 heter det i rapporten att man snarast behöver vidta åtgärder för att både öka måluppfyllelsen och minska de stora skillnaderna i flickors och pojkars resultat.
Förra läsåret nådde bara 48 procent av eleverna i årskurs 9 målen i samtliga ämnen. Det är enligt Skolinspektionen anmärkningsvärt lågt och dessutom en försämring jämfört med föregående år.
Skillnaden i resultat mellan könen är också stor. Flickornas genomsnittliga meritvärde var 202,6 medan pojkarnas var 127,6. Trots de stora skillnaderna har Österbyskolan inte gjort någon analys eller planerat åtgärder ur genusperspektiv, enligt Skolinspektionen som också tar upp andra brister med undervisningen.
– Det är inte så rolig läsning. Samtidigt känner vi till mycket av det som Skolinspektionen lyfter fram, säger Annika Kindvall, som är vikarierande rektor på Österbyskolan.
När det gäller betygsskillnaderna mellan könen påpekar Annika Kindvall att det är ett nationellt problem, där det skulle behövas mer forskning och goda exempel att ta efter.
– Vi behöver ta hjälp av andra för att se hur de gjort för att nå bättre resultat just när det gäller genus.
Skolinspektionen ifrågasätter också att skolpersonal i intervjuerna som gjorts talat om ”bruksmentalitet” och att eleverna som presterar svagt är ”bruksbarn som inte vet så mycket annat”. Enligt läroplanen ska skolan stimulera varje elev att bilda sig och växa med sina uppgifter, och lärarnas förhållningssätt ska vara sådant att det förmedlar höga förväntningar på eleverna samtidigt som det ska finnas en ömsesidig respekt. Elevernas bakgrund ska inte vara styrande för förväntningarna, enligt Skolinspektionen.
Annika Kindvall håller inte med om att det finns en bruksmentalitet bland eleverna som påverkar lärarnas inställning. Att det kan vara svårt att undervisa vissa klasser eller grupper emellanåt är däremot något som skolan behöver jobba med, säger hon.
– Vi har haft den diskussionen. Det gäller att skapa stimulerande arbetsuppgifter som är anpassade till elevernas nivå, och att vi har ett gott samarbetsklimat där man delar med sig inom arbetslagen och mellan lärare inom samma ämne vad som kan fungera för en viss grupp av elever.
Vilket ansvar har du som rektor?
– Mitt ansvar är att skapa förutsättningar tidsmässigt för lärarna att diskutera de övergripande frågorna som också påverkar vardagsarbetet och lektionsarbetet, säger Annika Kindvall och påpekar att flera åtgärder redan har vidtagits för att förbättra Österbyskolans resultat.