Österbys gamla byggnader vittrar sönder

Nu börjar fasaderna allt mer att vittra sönder i den gamla fina bruksmiljön i Österbybruk, en av Upplands största och mest kända bruksmiljöer. Stiftelsen som ansvarar för byggnaderna saknar pengar att renovera.

Eva Wrede säger att stiftelsen helt saknar pengar för underhåll av de byggnader som omfattas av byggnadsminnesförklaringen.

Eva Wrede säger att stiftelsen helt saknar pengar för underhåll av de byggnader som omfattas av byggnadsminnesförklaringen.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2008-01-10 23:00
Den pampiga bruksmiljön från 1700-talet blev byggnadsminne redan för över tio år sedan. Men nu har Bruno Liljefors stiftelse som har ansvaret för att sköta och underhålla byggnadsminnets drygt tjugo byggnader samt grönytor hamnat i en svår ekonomisk situation:
Stiftelsen har inte längre några pengar kvar alls att lägga på kostnadskrävande underhåll av fastigheterna.
- Stiftelsens verksamhet går med underskott. Underhållet på byggnaderna är eftersatta. Behovet av investeringar i vissa fastigheter är mycket stort och under de senaste åren har stora pengar använts för akuta insatser, säger Eva Wrede, intendent vid Bruno Liljefors stiftelse.

Stiftelsen har löst de ekonomiska problemen med att använda pengar från Ragnar Edenmans kulturminnesfond. Men nu har medlen ur hans fond i det närmaste helt tömts. Ragnar Edenman var landshövding i Uppsala län och var under 25 års tid ordförande i Bruno Liljefors stiftelse.
- Pengarna ur Ragnar Edenmans fond skulle egentligen ha gått till verksamheten, nu har vi tvingats använda dessa pengar för att täcka underskottet i stiftelsen som uppstått på grund av reparationer och investeringar i slitna fastigheter, säger Eva Wrede.

Bruno Liljefors stiftelse ska bland annat sköta driften, underhållet och byggnadsvården på byggnaderna. Och som en punkt i föreskrifterna för byggnadsminnet står att byggnaderna måste underhållas så att de inte förfaller.
- Med den ekonomiska situation stiftelsen har är det omöjligt att leva upp till intentionerna i byggnadsminnesförklaringen, säger Eva Wrede.
I Österbybruk finns alla element bevarade som ingår i en typisk bruksmiljö, som smedja, arbetarbostäder och herrgård. Bruket har ett stort kultur- och industrihistoriskt värde. Något av det som måste göras när det gäller yttre underhåll av vissa fastigheter är att åtgärda tak, fönster och fasader.

I Brukskontoret är källaren fuktskadad och spåntaket på Herrgården är i dåligt skick.
- Vallonsmedjan, internationellt intressant och den enda i sitt slag i världen, måste fuktsäkras. En del av smedjan ligger nämligen under vattennivån mot dammen och ligger därmed med tryck mot vattnet.

På tisdag i nästa vecka kommer regeringen att uppvaktas av stiftelsen i sällskap med Östhammars kommun, Regionförbundet, Länsstyrelsen i Uppsala län och Riksantikvarieämbetet.
- Vi vill att Fastighetsverket tar över ansvaret för byggnaderna. Så har Fastighetsverket gjort i Lövstabruk. Det är den enda vettiga lösningen. Då kan vi ägna oss åt och får tid för kultur- och turismverksamheten. Ett syfte stiftelsen har är ju att levandegöra bruksmiljön, säger Eva Wrede.
Fakta:
Skyddsföreskrifterna för Österbybruks bruksmiljö innebär bland annat:
Byggnaderna får inte rivas, flyttas eller till sitt yttre byggas om eller på annat sätt förändras. I byggnaderna får ingrepp inte göras i stommar eller äldre planlösningar. I ett stort antal byggnaderna får ingrepp i eller ändring av äldre fast inredning inte göras.
Till fast inredning hör golv, paneler, dörrar, fönster, tak, foder, listverk samt eldstäder. Ändring av äldre ytskikt får inte ske.
Byggnaderna skall underhållas så att de inte förfaller. Vård- och underhållsarbeten skall utföras på ett sådant sätt och med sådant material att byggnadernas kulturhistoriska värden inte minskar.
Skyddsområdet får inte ytterligare bebyggas.
Ej heller får inom skyddsområdet vidtas sådana åtgärder med staket, murar, mark, vegetation, alléer, park, dammar och monument så att områdets karaktär förvanskas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om