Österbybruk för dyrt för Bruno Liljefors stiftelse
Bruno Liljefors stiftelse har inte längre råd att äga Österbybruk. Därför ber de Statens fastighetsverk att ta över förvaltningen av bruket.
— Vi är en liten organisation och ansvaret är väldigt betungande ekonomiskt. Att ta hand om gamla hus är inte helt enkelt, säger Eva Wrede, stiftelsens intendent.
Därför vill stiftelsen att Statens fastighetsverk, vars uppgift är att ta hand om byggnader som tillhör det nationella kulturarvet, övertar förvaltningen. Fastighetsverket har ännu inte uttalat sig i frågan. Däremot är Riksantikvarieämbetet, som fungerar som rådgivare åt verket, positiva till idén. Ämbetet anser att brukets historia är av nationell betydelse och drar paralleller till Leufstabruk, som Statens fastighetsverk tidigare har övertagit.
Även länsstyrelsen i Uppsala tycker att det är viktigt att frågan får en lösning och vänder sig nu direkt till Statens fastighetsverk i hopp om att få igång en dialog.
Länsantikvarie Lars Wilson är oroad över brukets framtid.
— I dag är byggnadsbeståndet i ganska gott skick, bland annat på grund av bidrag från länsstyrelsen. Men på sikt finns det risk att insatserna inte räcker, säger han och fortsätter:
— Österbybruk är det enda större bruket i kommunen som inte har en kapitalstark ägare. Utan stabil ekonomisk bas går det inte att göra någon långsiktig planering.
Lars Wilson tycker att det är viktigt att Statens fastighetsverk tar över eftersom bruksmiljöerna både har ett högt nationellt och internationellt värde.
— Bruken är nästan i världsarvsklass. Därför är det otroligt viktigt att en långsiktig förvaltning säkras. Och i dagsläget kan jag inte se någon annan lösning än att fastighetsverket tar över.
Lösningen på problemet kommer dock att dröja. Lars Wilson hoppas att en dialog mellan Statens fastighetsverk och länsstyrelsen kan komma igång i höst.
— Men när vi får ett avgörande har jag ingen aning om. Det kan ta flera år.
FAKTA Österbybruks historia i korthet
På 1400-talet startade Gustav Vasa ett järnbruk för att bearbeta malmen från Dannemora gruva.
1643 köpte De Geer bruket och utvecklade det till Sveriges näst största järnbruk, efter Leufstabruk.
Under 1920- och 1930-talen bodde konstnären Bruno Liljefors på herrgården. Bruno Liljefors stiftelse startades 1969 och tog över herrgårdsanläggningen 1972. 1983 övertog stiftelsen ytterligare några av brukets byggnader och äger i dag merparten av husen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!