Första etappen är att ta färjan från Öregrund till Gräsö. Sedan väntar körning upp till Örskärssundet, längst norr ut på Gräsö, för att vänta in passbåten som tar besökaren till Örskär.
Det är inte bara jag som sökt mig till Örskär denna soliga dag. På bryggan vid Örskärssundet står ett sällskap på ett femtontal personer med packning, kameror och kikare.
I en låda intill bryggan har Skärgårdsstiftelsen lagt ut broschyrer med information om Örskär. Stiftelsen äger nämligen omkring 300 hektar mark på Örskär som är naturreservat. I foldrar berättas det om djurlivet, öns flora och fauna. Här är havsörn vardagsmat. Den sällsynta gölgrodan spelar och ger konserter framför allt i juni när vattnet ligger solbelyst. Här finner man också 18 av landets 26 orkideéarter. Vår och höst är Örskär en viktig rastplats för flyttfåglar.
Magnus Runsten är en i sällskapet som ska ta sig ut till Örskär den här dagen. Sällskapet är från Huddinge och ska stanna ett par nätter. Alla är genuint natur- och fågelintresserade. I gruppen finns flera framstående fotografer.
– Sedan flera år tillbaka besöker vi Örskär ett par gånger om året,. Den här gången hoppas vi se svart rödstjärt och mindre flugsnappare, säger Magnus Runsten och langar över packningen till passbåtsföraren Erik Beckman.
Erik Beckman driver också vandrarhemmet vid Örskärs fyr tillsammans med sin syster Katarina Utberg.
– Miljön på ön är verkligen lugn i sig, här finns ingen stress, det uppskattar många. Vår och höst kommer många djur- och naturintresserade på sommaren är Örskär populärt bland barnfamiljer. Ön är barnvänlig och det är lätt att hitta en egen klippa att kunna bada från. Att komma upp i fyrtornet ger förstås en speciell känsla, säger Erik Beckman som ser fram mot en ny turistsäsong.
Erik och Katarina har allt mer utvecklat vandrarhemmet till något av ett pensionat. Vandrarhemmet ligger i fyrvaktarens gamla bostad. Nu finns här dubbelsängar i ett par av rummen och gästerna kan förbeställa både frukost, lunch och middag om man inte tar med och lagar egen mat. Vandrarhemmet tar även emot konferenser, fester och mindre bröllop, med mera.
Besökare från när och fjärran hittar hit. Förutom svenskar och nordbor gästas Örskär varje sommar av tyskar, holländare, schweizare och många andra nationaliteter.
I sommar kommer en grupp japaner som har bokat tio dygn. Erik Beckman besöker Japan ett par gånger om året och har etablerat kontakter. Och hans japanintresse ger avtryck i verksamheten, i baren står flera japanska drycker och interiören är dekorerad med japanska föremål.
– Hav, vind och klippor på en ö som inte är tätbefolkad, det blir en exotisk upplevelse för japanerna, ler Erik Beckman och hjälper sedan sällskapet från Huddinge tillrätta.