Oro när Telia släcker nätet

Oron är stor inför Telias nedsläckning av kopparnätet i Östhammars kommun nästa år. För hur ska fiber och mobilt nät kunna ersätta där det inte finns fiber och saknas mobiltäckning?

Foto: Nina Leijonhufvud

Östhammar2015-11-07 08:30

Kerstin Dreborg bor i Bol, några kilometer utanför Österbybruk. Hon arbetar som översättare och har sin arbetsplats i hemmet, hela tiden beroende av bra internetuppkoppling för att kunna utföra sitt jobb.

– Jag har vid några tillfällen översatt böcker och då fungerar det även om uppkopplingen är dålig. Då behövs bara uppkoppling så att jag kan ladda hem boken och sedan ladda tillbaka översättningen, säger hon.

Värre är det med det som utgör huvuddelen av hennes arbete; teknisk översättning. Då arbetar hon direkt mot kundernas databaser och det kräver som minst en uppkoppling via ADSL.

– Innan vi fick ADSL hade vi modem och då var det inte möjligt.

Såväl den fasta telefonin som internet går idag via kopparnätet och om ungefär ett år planerar Telia att släcka ner just detta nät, ett besked som oroar Kerstin Dreborg. Kopparnätet ska nämligen ersättas med fiber eller mobilnät.

– Vi har ingen fiber här och mobilerna fungerar dåligt, säger hon och fortsätter:

– Det känns som om mina möjligheter att fortsätta arbeta hemifrån kommer att försvinna. Jag blir tvungen att börja pendla igen.

Den information som hittills gått ut är den som koppar- och fibernätsägaren Skanova skickat ut till Östhammars kommun, en av de sammanlagt 29 kommuner i landet som nu närmast berörs av förändringen.

Först under 2016 års första kvartal kommer operatören Telia att skicka ut information till de kunder som tillhör någon av de berörda telefonstationerna (se intilliggande faktaruta). Totalt ungefär 1 300 hushåll och företag.

– Kopparnätet är gammalt, på sina håll uppemot 60 år, och när det behöver underhållas är planen i stället att byta ut det. Vi börjar i områden där det i dag finns få kunder och långa trådar, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Såväl Skanova som Telia poängterar vikten av att kunderna ska få en mer driftsäker uppkoppling, som fungerar utan avbrott. Att den digitalisering vi lever i kräver bättre uppkopplingar än de som kopparnäten kan erbjuda. Och att mobilnätet och fiber kan möta kundernas krav på att använda allt mer data.

De tjänster som kommer att påverkas är telefoni, bredband och tv samt olika grossist- och företagstjänster och Hans G Larsson ser ingen anledning till oro över att den nya tekniken inte kommer att fungera.

– Vi har arbetat med ett teknikskifte sedan 2010 och barnsjukdomarna har vi redan klarat av, säger han.

Men i flera av de områden som berörs är mobiltäckningen obefintlig, hur löser ni det problemet?

– Det är inte säkert att det är vi på Telia som har den bästa lösningen för alla kunder, men vi kommer att guida dem till en bra lösning och jag är övertygad om att det finns en sådan för alla, säger Hans G Larsson.

Det bästa är förstås en fiberuppkoppling, menar han, men alla kommer inte att kunna få en sådan. Den mobila uppkopplingen kommer då att förstärkas genom att kunden har en adapter inne i sitt hus. Den kopplas till en antenn på hustaket eller en separat mast och därefter kommer kunden att kunna koppla såväl sitt bredband som sin fasta telefon till densamma.

– Det är alltså inte en antenn som ska förstärka signalerna för kundens mobiltelefon.

Exakt hur Telias erbjudande till kunderna kommer att se ut är inte klart ännu, men Hans G Larsson säger att det kommer att gälla både telefoni och bredband samt att pris och uppkoppling kommer att motsvara det som kunderna har nu.

1300 hushåll och företag berörs

Hushåll och företag som hör till följande telefonstationer i Östhammars kommun berörs: Berkinge, Björsta, Elsarbo, Film, Halvbygda, Hökhuvud, Kelinge, Kilby, Knaby, Kungsvedjan, Moxboda, Oland, Pålsmora, Raggarö, Stora Risten, Tvärnö, Valö, Vettsta, Vigelsbo, Vamsta och Ånö.

Fiberutbyggnaden kan ske på flera olika sätt; genom privata initiativ samt initierat av operatörer eller andra företag. Vid sidan av fiber och mobilt nät finns också uppkoppling via satellit och modem kopplat till 450 MHz-bandet.

Källa: Telia och Post- och telestyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!