Örnkoll på japanska kraftverksdramat

Händelserna vid kärnkraftverket i japanska Fukushima följs noga av eleverna på Forsmarks skola. Men inte så mycket via medierna, eftersom de tycker att bevakningen ger en förvrängd bild av det som sker.

De går alla på Forsmarks skola.

De går alla på Forsmarks skola.

Foto: Ingela Alm Söderman

Östhammar2011-03-29 12:17

När de första rapporterna från Japan kom för ett par veckor sedan, befann sig eleverna på Forsmarks skola i just skolan. Och liksom många andra berördes de av händelserna som började med en svår jordbävning och följdes av en förödande tsunami.
– Men till en början pratades det ju ingenting om någon olycka vid ett kärnkraftverk. Det var först efter ett tag som uppgifterna kom om att ett kärnkraftverk kunde vara drabbat, säger Gustav Jonsson-Glans.

Han läser sista året på Forsmarks skola och tillsammans med kamraterna Freja Calissendorff, August Tynong och Sara Ivarsson träffade han på måndagen UNT:s reporter för att prata om kärnkraft i allmänhet och utvecklingen i Fukushima i synnerhet.

Alla har de valt att läsa i Forsmark för att skolan – som ägs och drivs av Forsmarks Kraftgrupp med Östhammars kommun som huvudman – har ett så brett utbud av kurser. Här går det att kombinera exempelvis språk med kemi och här finns ingen övre gräns när det gäller mängden studier. Eleverna får helt enkelt själva avgöra hur mycket de orkar och vill plugga.
– Jag är mest intresserad av energi och data, men jag vet inte om jag kommer att jobba för Vattenfallkoncernen i framtiden. Det är inte alls självklart bara för att jag läser på deras skola, säger August Tynong.

Grundläggande kunskap om kärnkraft får de hur som helst; dels genom andra årets kurs i energiförsörjning och dels genom treans kurs i kärnkraftsteknik.
Dessutom ingår ett antal obligatoriska studiebesök vid kärnkraftverken i såväl Forsmark som Oskarshamn och själva tror eleverna att de, genom sin kunskap, kan se på informationen om det japanska kärnkraftverket på ett annat sätt än gemene man.
– Vi är nog lugnare, säger Freja Calissendorff.

Varje lektionstillfälle i kärnkraftsteknik inleds nu med en lägesrapport från Fukushima och själva söker de information om händelseutvecklingen via internet. Till viss del via medier, men mestadels från det internationella atomenergiorganet IAEA.
– IAEA ger den mest objektiva och korrekta bilden, medan en del tidningar mest verkar vilja sälja lösnummer och därför förmedlar en förvrängd bild av verkligheten, avslutar Gustav Jonsson-Glans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!