John Strand är ägare av restaurangen och butiken Strandnära i Öregrund. Han berättar att deras verksamhet har vuxit för varje år sedan de startade upp företaget och att det inte är något problem att bara ha öppet på sommaren.
– Restaurangen har vi haft i tre år och vi har vuxit mycket och fort. Jag kommer från Öregrund så jag vet hur det ser ut här rent turistmässigt. Det kom inte som någon överraskning, säger han.
Enligt John Strand ger sommarsäsongen honom tid att förbättra verksamheten.
– Det fina med en kort säsong är att det blir ett naturligt avbrott så du kan utveckla verksamheten till nästa år. Det blir en chans att stanna upp. Personligen jobbar jag mycket med utveckling i mina företag och därför är det bra med en säsongsverksamhet.
Det som är utmaningen för John Strand med att endast ha igång företaget under sommaren är att få ihop livspusslet då.
– Det blir att man får jobba 120 procent, det är en intensiv tid som kan vara svår att kombinera med ett vanligt liv. Jag har väldigt duktig personal som tar väl hand om restaurangen, det är värt mycket, säger han.
Det dåliga sommarvädret är enligt John Strand inget särskilt stort hinder.
– Luncherna är nog det som har påverkats mest av vädret. Men middagarna är oftast fullbokade. Visst hade vi haft ännu fler kunder och högre omsättning om det hade varit finare väder, men jag är rätt nöjd ändå. Förra året var det värmebölja och jättemycket folk. Det är klart att det är kul, men det tär på både personal och utrustning.
Kökschefen på Hummelgrund, Erik Hård, tycker däremot att vädret är ett problem.
– Den här sommaren har varit en katastrof. Det är som dag och natt jämfört med förra året. Man blir lite stressad över att det är dåligt med folk och att vi bara har halva dagskassorna jämfört med i fjol. Jag är säker på att det är vädret som gör skillnaden, säger han.
Trots årets motgång ser Erik Hård en fortsatt framtid för Hummelgrund.
– Det känns som att Öregrund har varit på nedgång ett tag. Men vi tror på att det här ska fungera och att fler ska börja hitta ut hit igen, säger han.
Hummelgrund är mest känd som nattklubb på helgerna men Erik Hård hoppas på att fler även ska besöka restaurangen.
– Det var mycket folk i helgen och sådana helger betyder allt. Det är då vi drar in pengar. Det vi försöker göra nu är att få igång restaurangen ordentligt så vi får hit folk tidigare på dagen också.