Helena Herrgård i Öregrund är Sveriges mest varnade mäklare. På fem år har hon fått fyra varningar av Fastighetsmäklarinspektionen (FMI).
Varningarna rör att hon skrivit en vilseledande klausul i ett köpekontrakt, inte bekräftade ett avslutat uppdrag i tid samt flera fall av bristfällig kontroll av säljares id-handlingar. Hon ska bland annat ha godtagit utgångna och makulerade pass och körkort, samt ha angivit fel datum för identitetskontroller.
– Det här är småsaker, en liten del i det hela jämfört med hela affären, säger Helena Herrgård om kritiken mot identitetskontrollerna.
Enligt henne har hon bland annat haft flera olika id-handlingar för en säljare, och förväxlat dem.
Vad innebär varningarna för dig?
– Det innebär inget, jag jobbar ju vidare. Jag kan överklaga det där om jag vill, säger hon.
Hur undviker du att något liknande sker i framtiden?
– Vi kollar ju alltid säljare och köpare, precis som bankerna. Jag ger inga kommentarer om det här. Tack och hej.
Den vilseledande klausul som Helena Herrgård fått en varning för var, enligt Fastighetsmäklarinspektionen, skriven på ett sådant sätt att ett köp hade kunnat uppfattas som bindande, även om det inte var det än.
En varning från Fastighetsmäklarinspektionen ger ingen påföljd, utan kan ses som information till konsumenter om olika mäklare.
Har hon begått stora fel?
– Det är ett fel, man ska följa penningtvättslagen och flera andra lagar. Bryter man mot det så bryter man mot god fastighetsmäklarsed. Man ska ta lärdom av de fel som man har gjort, säger Thomas Carter, kommunikationsansvarig på FMI.
Kan hon fortsätta som mäklare?
– Ja, tills vi kommer fram till att återkalla registreringen. Om det blir varning på varning för samma typ av fel så tyder det på att en mäklare inte visar sig kunna lära, och då kan vi återkalla registreringen.
Men det är ovanligt.
– Det händer inte så ofta. Då krävs framförallt att man inte är lämplig eller redbar, till exempel har stora skulder hos kronofogden. Då är det inte lämpligt att hantera andra människors pengar, säger Thomas Carter.
Enligt honom är de flesta mäklare seriösa.
– I princip alla mäklare är seriösa och hårt arbetande. Men ibland går det kanske lite för snabbt i vissa affärer, så att de missar att göra de saker man ska göra.