– Provtagningen under 2021 har skett på ett enhetligt sätt, säger Lena Blad, vd för Gästrike Vatten.
Hon påpekar också att våtmarken inte ger några möjligheter till ökad anslutning av VA-kunder vid Krutuddens reningsverk eftersom det inte ingår i tillståndet.
Camilla Andersson, miljösakkunnig Östhammars kommun, säger att Karö våtmark fortfarande är viktig för kommunen.
– Vi är angelägna om att den tekniska våtmarken vid Karö fungerar så bra den kan och renar så mycket kväve som möjligt. Därför kommer vi utifrån de siffror vi fått, fortsätta utreda om och vad som kan behöva korrigeras i utformning eller skötseln, säger hon.
Kommunalrådet och ordföranden i Östhammars Vatten, Margareta Widén-Berggren (S), bemöter också kritiken från de båda vattenexperterna Peter Ridderstolpe och Dimitry van der Nat.
– Vi litar på de utredningar som gjorts vad gäller våtmarksområdet och dess funktion. Våra reningsverk är gamla och vi får inte tillstånd till fler anslutningar och det hjälper inte heller att bygga mer våtmark då det är reningsverket som avgör tillståndsnivån och inte våtmarken, säger hon.
Margareta Widén-Berggren menar att ett gemensamt reningsverk för Östhammar och Öregrund och en gemensam ledningsdragning för vatten och avlopp är det bästa sättet att säkra en långsiktigt hållbar lösning av VA-försörjningen.
– Det möjliggör inflyttning och tillväxt, samt bättre vattenkvalité i fjärdarna, säger Margareta Widén-Berggren.