Frågan om Östhammars kommun ska avlägga ett hållbarhetslöfte gällande vatten blev ett av de hetaste debattämnena på tisdagens kommunfullmäktige. Löftet är en del av länsstyrelsens projekt "Färdplan för ett hållbart län". Genom att anta olika hållbarhetslöften förbinder sig offentliga och privata aktörer att samarbeta kring gemensamma miljöfrågor. Tidigare år har det handlat om minskad klimatpåverkan och biologisk mångfald och i år handlar det alltså om vatten.
Löftet innefattar en lång rad åtaganden om allt från att revidera vattenplaner och att kommunen ska delta i vattenbesparande kampanjer till att välja kranvatten i stället för flaskvatten vid måltider. Men oppositionen saknar konkretion och tycker att det är orimligt att kommunen lägger resurser på vad man menar skapar "onödig administration utan reellt värde".
– Det är tragiskt att hela klimat- och hållbarhetsfrågan, från Glasgow till Östhammars kommun, handlar om att samla ihop löften i stället för att lägga resurser och energi på att förändra, sade Lars O Holmgren (BoA).
Sverigedemokraterna kallade det hela för "byråkratmat från a till ö".
– Det är 50–100 textsidor bara för den här kommunen för något som till stora delar redan ingår i den kommunala verksamheten, sade Ylva Lundin (SD).
Men det politiska styret försvarade hållbarhetslöftet.
– Det är oerhört viktigt att mobilisera kring de här frågorna. Världens länder måste mötas i Glasgow för att diskutera och komma överens om gemensamma åtaganden. På samma sätt måste vi mobilisera här i länet, sade Jacob Spangenberg (C).
Från styret påpekade man att alla åtta kommuner i länet, Region Uppsala och flera stora privata aktörer ställt sig bakom tidigare hållbarhetslöften.
– Det vore märkligt om Östhammar som enda kommun inte skulle ställa sig bakom det här. Vattenfrågan borde vara extra viktig för just Östhammar, sade Camilla Strandman (C).
Moderaterna, SD och BoA yrkade avslag med hänvisning till att kommunen ska syssla med sina huvuduppgifter och inte paketera om aktiviteter och ansvar för att skapa "betydelselös administration". Man ansåg att resurser i stället ska läggas på aktiviteter för att förbättra vattenkvaliteten, exempelvis i fjärdarna.
26 ledamöter ställde sig bakom löftet medan 20 som röstade nej. Tre ledamöter avstod. Därmed har Östhammars kommun antagit löftet.