Öppet hus vid äppelmusteri i Valö

På lördagen strömmade folk till det nybyggda musteriet på paret Lövströms gård i Tranaholm, Valö. Många hade kommit för att smaka den färskpressade äppeljuicen, som är grunden för musten.

Många passade på att provsmaka och köpa äppeljuice när det var öppet hus vid Tranaholms musteri i Valö i lördags.

Många passade på att provsmaka och köpa äppeljuice när det var öppet hus vid Tranaholms musteri i Valö i lördags.

Foto: Josef Nylén

Östhammar2006-10-15 16:13
Krämig, syrlig, tunn, söt, sur eller besk. Äppeljuicen kändes helt olika på tungan beroende på vilken äppelsort som använts, det var de flesta besökare överens om.
- Trots att ett visst äpple inte är så gott kan juicen bli väldigt god. Det blir mer smak i drycken än i äpplet, sade Katarina Ståhlbrand från Ekeby.
Flera provsmakare höll äppeljuicen gjord på Åkerö eller Ingrid Marie högst, men Jessica Halzius från Stockholm tyckte att juicen från äppelsorten Wealthy var godast.
- De andra sorterna smakade antingen för sött eller för surt.

Ingen färdig must
Än så länge finns bara äppeljuice, och ingen färdig must vid Tranaholms musteri. Men efter en kommande myndighetsinspektion i veckan ska den inköpta pastöriseringsmaskinen förhoppningsvis kunna tas i bruk och äppeljuicen förädlas till äppelmust som kan hålla i ett år.
- Äppelmusten blir finare och klarare än äppeljuicen, och innehåller lite mindre fruktkött genom att man filtrerar den, sade Stefan Lövström.
En äppelodlare från Åland kommer om några dagar med ett ton äpplen, som Heli och Stefan Lövström kan experimentera med i pastöriseringsmaskinen.
- Vi kommer både att göra äppelmust blandat på flera äppelsorter och en mer exklusiv flaska med bara en viss äppelsort, sade Heli Lövström.

Räknar med lönsamhet
Fortfarande jobbar både Heli och Stefan Lövström kvar på Sandvik Coromant i Gimo. Men på sikt räknar de med att musteriet ska bli så pass lönsamt att de kan ägna sig åt mustframställningen på heltid. Intresset tycks vara stort både bland folk och företag i bygden, vilket lördagens öppet hus också vittnade om.
- Det är jättekul att de vågar satsa, sade Gunilla Pettersson från Elvisjö.
Många kunder har den senaste veckan kommit till Tranaholm med sin egen frukt för att få färskpressad äppeljuice, trots att företaget knappt börjat annonsera. Möjlighet att lämna frukt för att få äppelmust kommer snart också att finnas. Minst 20 kilo äpplen måste man dock ha med sig.
- Ju finare frukt man väljer ut, desto bättre blir kvaliteten på äppelmusten, sade Stefan Lövström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om