Det har blåst en del kring kärnbränslebolaget i vinter. Strax före jul kom Strålsäkerhetsmyndigheten SSM med en tillsynsrapport som lyfte fram brister när det gäller ledarskap och säkerhetskultur på SKB. Flera SKB-medarbetare har också vittnat i UNT om en tysthetskultur och chefer som har svårt att tåla kritik eller avvikande uppfattningar. Både Kärnavfallsrådet och miljöorganisationer har sett allvarligt på det som framkommit.
– Det är viktigt att SKB tar det här på allvar så att det inte växer till ett ännu större missnöje. I så fall kan det vara svårt att leda arbetet framåt, sade Anne Edland vid SSM tidigare till UNT.
UNT träffade kärnbränslebolagets vd Christopher Eckerberg i slutet av februari. Han sa bland annat att ett åtgärdsarbete inletts och att chefer på alla nivåer måste ha ett mer "närvarande ledarskap där vi lyssnar på medarbetarna och även motiverar och förklarar de förändringar som vi gör".
– Baserat på de intryck vi i ledningen fått från analysgruppens möte har vi fattat beslut om en rad saker som vi behöver jobba med internt på SKB, sa Christopher Eckerberg.
Även i andra frågor som rör SKB:s verksamhet händer det saker. I fredags tillkännagav mark- och miljödomstolen i Nacka att huvudförhandling om SKB:s ansökan om ett kärnbränsleförvar i Forsmark inleds i september. Och nyligen gick kommunalråden för S och C i Östhammars kommun ut med att de vill se en rådgivande folkomröstning om kärnbränsleförvaret, efter att yttranden lämnats till regeringen från myndigheterna.
Förutom kärnbränsleförvaret planerar SKB att bygga ut SFR, slutförvaret för låg- och medelaktivt avfall, som redan finns i Forsmark.