Ont om värdfamiljer för flyktingar

Ingen av de flyktingfamiljer som Östhammars kommun tagit emot i år har fått någon värdfamilj trots att det varit ett uttalat mål för kommunen att hitta familjer till de nyanlända.

Östhammar2009-08-28 20:00
- Vi har varit tvungna att prioritera annat, men det har också varit ett svagt intresse från värdfamiljernas sida, säger Cordelia Fred­riksson på introduktionsenheten i kommunen.
Av de sju flyktinghushåll som kommunen har tagit emot hittills i år har ingen fått en värdfamilj. Och av de 34 familjer som bor i kommunen i dag, har endast tre värdfamiljer som förmedlats av Östhammars kommun.

Men intresset har enligt Cordelia Fredriksson på introduktionsenheten i kommunen, varit svagt från kommunbefolkningens sida. Endast två värdfamiljer har anmält intresse i år och de har ännu inte kunnat paras ihop men någon nyanländ familj.
- Det är mycket som ska stämma. Familjerna får inte bo för långt ifrån varandra och det måste fungera med intresseområden och liknande hos båda parter, säger Cordelia Fredriksson.
För närvarande har kommunen bara tre värdfamiljer. De har fungerat som värdfamilj under ett par år.
- Ja, vi har fått jobba med dem som vi haft sedan tidigare eftersom vi inte kunnat hitta nya, säger hon.
Det finns också ytterligare fem familjer som haft kortare kontakt med flyktingfamiljen men som Cordelia Fredriksson inte vet om de har kontakt längre.

Vad har ni gjort för att hitta nya värdfamiljer under året?
- Vi varit tvungna att prioritera andra frågor, så vi har inte kunnat annonsera efter nya värdfamiljer i år. Men i höst ska vi ha ett nytt informationsmöte för nya värd­familjer och annonsering ska också till, eftersom det ligger i vårt åtagande att göra det, säger Cordelia Fredriksson.

En alternativ lösning när underlaget till värdfamiljerna trutit, har varit att flyktingfamiljer som redan vistats i kommunen ett tag, fungerat som alternativ till värdfamiljerna.
- De som redan varit här ett tag kan förmedla mycket till den nya flyktingfamiljen. Vi försöker sammanföra familjer från samma kultur- och språkområde för att de ska kunna känna sig trygga i kommunen, säger Cordelia Fredriksson.
Hon menar att de båda lösningarna kompletterar varandra.
- De svenska värdfamiljerna är oersättliga när det handlar om att förmedla kontakter, medan de tidigare flyktingfamiljerna kan vara bra för att reda ut till exempel praktiska saker eftersom de talar samma språk, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!