Omsorgsgrupp ska hjälpa bönder i kris

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) i Mälardalen har sedan många år tillbaka en speciell omsorgsgrupp dit bönder i kris kan vända sig för att få hjälp. Så skedde också i det aktuella fallet i Östhammars kommun men då var djuren redan döda.

Östhammar2007-11-07 00:00
Sture Johansson, ordförande i LRF Mälardalen, berättar att omsorgsgrupperna inom förbundet funnits mycket länge. Tanken är att stötta och hjälpa lantbrukare som får olika slags problem.
- Det handlar mycket om människan. Det kan ha inträffat dödsfall i familjen, brand eller olyckor på gården, olika situationer där man inte längre är så stark.

Målsättningen är att vara en hjälpande hand så att problemen i sin tur inte leder till bristande djurskötsel. Sture Johansson menar att bönder ofta är bra på att hjälpa varandra vid behov men i grunden är det ett ganska ensamt yrke.
- Det är ett kännetecken för vår yrkesgrupp, de som har djur går ofta ensamma hemma under dagarna. Om lönsamheten till exempel blir dålig händer det att man sitter själv och grubblar. Då behöver det inte inträffa så mycket för att folk ska börja deppa. När man är helt slut och har djur omkring sig som ska skötas vill det till att det finns ett nätverk som kan rycka in.

Både lantbrukarna själva och andra som får signaler om att allt inte står rätt till vid en gård kan vända sig till omsorgsgruppen. En kontakt tas då med någon som känner lantbrukaren eller finns i närheten och kan göra ett besök.
I det fall som nu uppmärksammats har den lokala omsorgsgruppen också varit inkopplad. När länsveterinären och polisen besökte gården på fredagen fanns Lennart Johansson från Syding Ösby på plats för LRF:s räkning.
- Det är ofattbart det som har hänt men man måste också tänka på att det är en människa bakom, säger han och tillägger att LRF tidigare inte haft några signaler om att allt inte stod rätt till på gården.
- Ingenting, tvärtom. Jag har uppfattat dem som goda jordbrukare när jag har träffat dem i olika sammanhang, säger han.

Efter det som har hänt har ordförande Sture Johansson funderat mycket på hur omsorgsgruppen kan bli ännu bättre på att upptäcka problem i tid.
- Det är jätteviktigt att vi som medlemmar håller koll på varandra och slår larm om någonting inte fungerar som det ska. Det kommer vi att betona ännu mer efter det som har skett nu, säger han som också tror att myndigheterna kanske måste hjälpas åt i det arbetet.
- Vi kommer att utvärdera vårt jobb nu och se om vi kan få bättre samarbete med sjukvården och den sociala sidan inom kommunen för att få signaler om lantbrukare som har problem. Men det är svårt eftersom de naturligtvis har sin tystnadsplikt att tänka på.

I de allra flesta fall av allvarlig vanvård är det nämligen psykisk ohälsa som ligger bakom.
- Till nästan 100 procent är det så. Jag vet inte någon som vanvårdat djur utan att det är en tragedi bakom. Ingen gör så här av fri vilja, det är något som har gått alldeles snett.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!