"Omöjligt att skydda sig mot allt"

Lantbrukarna Roine Eriksson och Margareta Olsson har båda erfarenheter av olyckor i arbetet. Nu välkomnar de regeringens nya projekt "Sunt bondförnugt mot olyckor i lantbruket".

En höbal som föll från fyra meters höjd på Roine Erikssons knä och en olycka då han kapade en simpel enbuske förändrade hans liv.

En höbal som föll från fyra meters höjd på Roine Erikssons knä och en olycka då han kapade en simpel enbuske förändrade hans liv.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2008-10-20 19:04
En höbal föll från fyra meters höjd och träffade före detta lantbrukaren Roine Eriksson så svårt att båda hans knän senare fick opereras.
Händelsen som inträffade för sexton år sedan förändrade hans liv. Sedan sex år har han varit helt sjukskriven.
Några år efter händelsen med höbalen var olyckan framme igen. Då i skogsbruket.
Han var ute och röjde i skogen. Arbetsdagen var nästan slut och Roine Eriksson hade därför fällt upp skyddshjälmens visir.
- Jag gick förbi enbusken och tyckte att den måste kapas. Jag startade motorsågen... En enbuske... Tänkte inte på att fälla ner visiret... Så small det bara till. I ögat. Helsvart. Har du varit på landet förr? Sådant kan hända, säger Roine Eriksson som jobbat i lantbruket i hela sitt liv med främst mjölkkor.
Men för fem år sedan kunde han inte längre fortsätta med det han vigt sitt liv åt på grund av de olyckor han råkat ut för i lantbruket. Nu har sonen tagit över med köttdjur.
Roine Eriksson som bor i Ingvasta utanför Alunda ger ansikte åt det projekt som JTI (Institutet för jordbruks- och miljöteknik), tillsammans med SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), och LRF (Lantbrukarnas Riksförbund), dragit i gång och som heter "Säkert bondförnuft mot olyckor i lantbruket". Projektet har som mål är att halvera antalet olyckor till år 2013.

Höbalen slog mot utsidan av Roine Erikssons knä och orsakade en meniskskada.
- Sjukskriva sig? Nej, det var inte att tänka på, inte som lantbrukare och med ansvar för en stor gård. Bönder är ett tåligt släkte och står ut med att gå med skavanker. Olyckan inträffade mitt i skörden. Om jag hade varit borta från jobbet hade det inneburit en ekonomisk katastrof. Så jag gick och haltade och hade ont en ganska lång tid. När jag till slut inte stod ut med smärtan vände jag mig till läkare, förklarar han.
På grund av händelsen opererades ena knät för fem år sedan, det andra för två år sedan. Omfattande undersökningar har gjorts på Akademiska sjukhuset i Uppsala för att bedöma om han kunde komma tillbaka till lantbruket, men läkarna har förlängt sjukskrivningen vart tredje år med motiveringen att hans kropp är slut från midjan och nedåt - och så ena ögat som han inte har någon syn på.

En av Roine Erikssons närmaste grannar är Margareta Olsson, lantbrukare med ett 40-tal mjölkkor. Hon har jobbat med lantbruket i hela sitt liv och plåstrat om ett och annat barn som fått skärsår efter att ha gjort illa sig på något redskap i lantbruket. Nu sitter vi i värmen i köket där hon bor i Ingvasta och pratar om projektet "Säkert bondförnuft mot olyckor i lantbruket".
- Medvetandet behöver ökas bland lantbrukare hur vi kan skydda oss bättre. Så jag välkomnar den här satsningen. Det som är speciellt för vår bransch är vi både bor och jobbar på samma ställe. Det är till exempel därför inte realistiskt att stänga av delar av lantbruket för familjen, vänner och bekanta, säger hon och fortsätter:
- Sådana saker som staket till gödselbrunnar är självklart. Att stapla balar ordentligt, att använda munskydd när det är dammigt. Att ta bort stegar och nyckeln ur startlåset på traktorn när barnen är små. Men vi håller på med levande saker och det är omöjligt att skydda sig mot allt. Hur ska man skydda sig när det är bråttom med ett moment? Hur ska man förhindra att barn klättrar på traktorer? Det är fortfarande lika populärt för barn att åka hölass nu som förr.

Deras egna erfarenheter säger att de vanligaste olyckorna i lantbruket är att folk ramlar och kommer under maskiner, fastnar eller klämmer sig när maskiner kopplas till eller från traktorer, kläm och trampskador vid djurhantering.
- Traktorerna är av olika typer. Skyddskåporna till maskiner som gödselspridare och andra borde vara standard och gjorda i ett material som håller bättre. Som det är nu händer det att skyddskåporna måste monteras av för att passa fästet på traktorn, säger Margareta Olsson.
I slutet av samtalet får Roine Eriksson något speciellt i blicken och säger:
- Tusan, det var fel att ta upp visiret när jag kapade enbusken. Arbetsdagen var ju slut. Det är sådant som kan hända...
Om Roine Eriksson inte hade råkat ut för olyckorna hade han fortfarande ägnat sig åt lantbruket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om