Omfattande mögelskador tvingar förskolan att evakuera

Nu står det klart att förskolan ska evakueras efter de omfattande fukt- och mögelproblemen. Men när förskolan flyttar kan flera föreningar tvingas bort.

Furustugans förskola i Alunda är fukt- och mögelskadad. Nu har kommunen beslutat hur evakueringen ska gå till.

Furustugans förskola i Alunda är fukt- och mögelskadad. Nu har kommunen beslutat hur evakueringen ska gå till.

Foto: Catrin Pihl

Östhammar2024-07-09 05:00

Nyheten i korthet

  • Furustugans förskola i Alunda tvingas evakuera på grund av omfattande mögelskador.
  • Evakueringen leder till omorganisering där förskolan får tillgång till andra våningen i en den ena byggnadem, vilket kan påverka föreningar som brukar använda utrymmet.
  • Hela 70-talsbyggnaden evakueras till en ny förskola i Alunda år 2025, vilket undviker behovet av kostsamma paviljonger.

Furustugans förskola i Alunda består av två byggnader. Det är den nyare delen, som byggdes på 70-talet, som har stora fukt- och mögelskador. I februari insåg kommunen att skadorna är så stora att fastigheten måste evakueras. Sedan dess har 25 luftrenare körts och kontinuerliga mätningar har gjorts av inomhusluften. 

Det hela uppdagades efter att förskolepersonalen klagat på "mögellukt". När byggnaden undersöktes hittade man bland annat synliga mögelskador i både inner- och ytterväggar. Anledningen till fuktskadorna tros vara brister i konstruktionen.

undefined
En stor mängd mögel- och fuktskador hittades på flera ställen när Furustugans förskola undersöktes.

Östhammars kommun har sedan skadorna upptäcktes undersökt olika alternativ för förskolebarnens närmaste framtid. Evakueringslösningen som nu är beslutad bygger på att förskolan får tillgång till delar av plan två i den "friska" byggnaden.

– Vi gör en omorganisation. I dag har vi åldersblandade grupper men nu skapar vi en femårsgrupp på det övre planet i den friska delen. På så sätt kan vi flytta de två avdelningar som varit mest utsatta. Det här gör vi så snart det är möjligt, säger Christina Stenhammar, barn- och utbildningschef.

Nästa evakuering sker först när den nya förskolan som byggs i Alunda är klar, hösten 2025. Då evakueras hela 70-talsbyggnaden dit.

– Genom att göra så här kan vi undvika en lösning med kostsamma paviljonger, säger Christina Stenhammar.

undefined
Christina Stenhammar, barn- och utbildningschef, säger att evakueringen kommer att ske så snart som möjligt.

Vanligtvis är det flera pensionärs- och dansföreningar som håller till på andra våningen i byggnaden på Parkvägen i Alunda. Nu när förskolan också ska nyttja den här våningen, är det osäkert om föreningarna kan vara kvar.

– Vi har ingen aning om var vi ska ta vägen. Vi har 160 medlemmar men får inga som helst besked från kommunen, säger Anna-Lena Holgersson på Olands bugg och swing.

Tidigare har det varit tal om att föreningarna möjligtvis ska kunna samsas. Att förskolan skulle kunna använda lokalen på dagtid och föreningarna på kvällstid, men om det är så kommunen har tänkt är oklart.

– Vi vet verkligen ingenting. Just nu vet vi inte om vi kan ha någon verksamhet alls i höst, säger Anna-Lena Holgersson.

Det är kommunen som äger fastigheten. 

– Vi kommer nu, i samband med beslutet, återkomma till föreningarna för att fortsätta den påbörjade dialogen. Troligen sker det i den senare delen av augusti, säger Cecilia Willén Johansson, teknisk chef på kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!