Olika åsikter om nolltolerans på sjön
I Öregrunds hamn trängs motor- och segelbåtarna sida vid sida. Tätt intill lockar krogarna med vin, öl, drinkar och god mat. Krögarna gör allt för att få dit båtfolket, men om det inte blir ett krogbesök på torra land kanske båtfolket väljer att segla ut till en härlig klippa eller kobbe i ytterskärgården för att grilla och ta sig en kall öl.
Gunnar Allemå från Valbo utanför Gävle tror att kustbevakningens utökade befogenheter att kontrollera sjöfylleri får en förebyggande verkan.
Foto: Christer Bergström
- Nu gäller det att se upp - den som inte kan framföra sin båt på ett betryggande sätt kan dömas för sjöfylleri, säger Ronnie Willman, chef för kontroll- och brottsutredningsenheten vid Kustbevakningen sedan myndigheten nu i juli inlett den utökade sjötrafikövervakningen med uppdrag att även kontrollera nykterheten till sjöss.
Stockholmaren Erik Söderström står i aktern och pillar på sin GPS-mottagare, tar emot signaler från navigeringssatelliter. Han har varit ute och seglat på öppet hav i två och en halv vecka. Snart är det dags att segla söderut igen. När frågan om nykterhet på sjön kommer på tapeten svarar han utan att blinka:
- Självklart ska det vara nolltolerans. Många båtägare tar alldeles för lätt på det här, tar några glas och hoppar i båten, de riskbedömer inte sin egen situation. Det är ganska vanligt att se berusade ta båten och köra iväg, då brukar jag gå fram till dem och säga vad jag tycker innan de hinner iväg, säger Erik Söderström som välkomnar rätten åt Kustbevakningen att kontrollera nykterheten till sjöss.
Själv tycker han att Kustbevakningen lever upp till de nya intentionerna att fokusera bevakningen i hamnar där det är särskilt mycket sjökrogar och mycket båtar. Det uppmärksammade Erik Söderström nu i sommar när han kryssade runt i vattnen kring Utö och Sandhamn.
På samma brygga bara några båtplatser ifrån Erik Söderströms segelbåt har Gunnar Allemå från Valbo utanför Gävle förtöjt sin stora motorbåt. Det skiljer inte bara några meter mellan båtarna, deras uppfattningar står också en bra bit ifrån varandra. Gunnar Allemå tror knappt någon av båtfolket vill ha nolltolerans.
- De flesta vill ankra upp, äta en bit god mat, ta en öl eller två och sedan fortsätta. Jag tror aldrig jag sett någon kraftigt berusad som kört båt. Jag känner inte heller någon båtägare som vill att någon ska gå ombord och snoka vad som finns i båten. Men det handlar inte om att havet ska fritt för vad som helst, det är bra att Kustbevakningen har fått den här rätten, jag hoppas den får en förebyggande effekt, säger Gunnar Allemå.
Mitt emellan Erik Söderström och Gunnar Allemå har familjen Anki och Stefan Björsell från Gävle anlagt bryggan. Inne i båtens hjärta byssan sitter de och äter frukost tillsammans med Urban Söderholm och Malin Hägglöv. Urban är kock och har jobbat på flera sjökrogar, bland annat i Furusunds Wärdshus och på Sandhamn.
- Vi ligger still i hamn när vi tagit något och väntar till morgonen därpå innan vi seglar vidare, det är nog det vanligaste för båtägare som har kojplatser, säger Stefan Björsell och då inflikar Urban Söderholm:
- De som äter och dricker och sedan ger sig ut på sjön är i så fall de som har mindre motorbåtar, som inte kan stanna kvar över natten och sova i båtarna. Det var vanligt i Furusund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!