Anmälningarna om våld mot ambulanspersonal ökar och det är hög omsättning på personal på flera platser. Nyligen uppmärksammades ett fall där ambulanspersonal blev anfallna av en patient de hämtat upp i Österbybruk. Den berusade mannen kvicknade och började attackera personal och slå sönder ambulansen. Det fick Ambulansförbundets ordförande Henrik Johansson att reagera. Han anser nu att något måste göras.
– Det finns en större hotbild i dag. Det är ingen tvekan om den saken, säger han.
Han har nu lagt fram ett förslag att befogenheterna hos ambulanspersonal ska utökas.
– Det här är väldigt kontroversiellt. Så fort man pratar om ”taktiska enheter” tänker folk på militären. Men det har funnits länge i Frankrike och Storbritannien, säger Henrik Johansson.
En taktisk enhet skulle innebära utrustning som skyddsvästar och kravallhjälmar men också att ambulanspersonal utbildas i att hantera våldsamma personer. Och att de får utökade befogenheter.
– Det här är ett helt nytt sätt att arbeta på. Men med tanke på samhällsutvecklingen så tror jag att det kommer att bli verklighet. Jag får så gott som dagligen rapporter om våld från mina kollegor. Folk är rädda, säger han.
Han förespråkar också ett bättre samarbete.
– Blåljusorganisationerna måste bli mer samspelta. Vi som jobbar inom ambulanssjukvården kan inte se personers historik som polisen kan göra. SOS Alarm kan inte heller göra det. Det skulle underlätta att ha tillgång till den informationen. Det gäller även sjukdomshistorik, säger Henrik Johansson.
I Mälardalsområdet finns flera exempel på ambulanspersonal som genom privata initiativ gått mot att bli sådana taktiska enheter som Henrik Johansson förespråkar. De använder till exempel skyddsvästar och kravallhjälmar när de jobbar.
– Då vet man ju att man har ambulanser som klarar av att hantera svårare uppdrag. Men det är givetvis något som sker med tillstånd från ansvariga chefer, säger han.
Finns det inte de som jobbar inom ambulanssjukvården som tycker att det här är polisens jobb?
– Jo, det finns ganska många som säger att det inte är vår uppgift. Man vill inte bli poliser. Men vi har tittat på allt från vad vi har för kläder till hur våra fordon ser ut. Det går inte att förneka att våldet och riskerna ökat. Innan var ambulanser och brandbilar fredade, så är det inte längre.