Ökat radioaktivitetsutsläpp från SFR — men långt under gränsvärden

Vid kontroll av dränagevatten från slutförvaret av radioaktivt driftavfall (SFR) i Forsmark upptäcktes förhöjda värden av cesium-137. Orsaken är ett sönderrostat plåtfat. Fortfarande är värdena långt under gränsvärdena.

Östhammar2005-06-11 00:00
Det var i maj som Svensk kärnbränslehantering (SKB) upptäckte att dränagevattnet från ett utrymme som innehåller avfall från Barsebäck innehöll förhöjda värden av det radioaktiva ämnet cesium-137.
— Vattnet samlar vi upp i en behållare innan vi släpper ut det och mäter aktiviteten. Vi upptäckte i maj att värdet stigit något, säger Bo Sundman, chef för avdelningen Drift på SKB.
Trots förhöjda värden ligger de fortfarande långt under gränsvärdet för vad som är tillåtet och SKB valde att fortsätta släppa ut vatten. Den förhöjda aktiviteten är omkring tio gånger högre än normalt, men fortfarande en miljondel av gränsvärdet.
Den troliga orsaken till de förhöjda värdena är att ett plåtfat rostat sönder och att dränagevatten från taket då kommit i kontakt med det radioaktiva avfallet.
Händelsen är anmäld till bland annat Statens strålskyddsinstitut (SSI). Där kommer man att följa SKB:s utredning.
— Vi kommer att genomföra en inspektion av slutförvaret och se hur de åtgärdar det här men vi ser ingen anledning att göra något akut, säger Leif Moberg, forskningschef vid SSI.
UNT: Hur ser du på att ett plåtfat kan rosta sönder och orsaka förhöjda värden radioaktivitet i dränagevattnet?
— Det är inte bra att det kan ske i ett lager som är i drift. Det bör inte kunna ske.
Varken Leif Moberg eller Bo Sundman anser att det finns anledning till oro eftersom halterna är mycket låga.
Enligt Bo Sundman ska SKB nu bygga ett tak över avfallet och sedan täcka över det aktuella avfallsfacket med betong.
Att det inte gjorts tidigare beror på att man vill fylla facket med avfall innan det gjuts igen. När man nu måste gjuta förlorar facket volym.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om