Ökad skadegörelse i Öregrund

Johnny Johansson har blivit något av Öregrunds nattlige beskyddare. Med en trend där skadegörelse ökar i det lilla pittoreska kustsamhället tar han saken i egna händer och går nattvakt i hamnen, kvarteren och på klipporna.

Skadegörelse Öregrund

Skadegörelse Öregrund

Foto: Christer Bergström

Östhammar2010-07-26 07:07

Sedan går han fyra timmar. Som bofast öregrundare tycker han sig märka att skadegörelsen ökar mer för varje år, den här sommaren lavinartat.
Poliskommissarie Christer Nordström, presstalesman vid polismyndigheten i Uppsala län ger honom rätt:
– Javisst, skadegörelse i Öregrund som på flera andra turistorter är ett växande problem. Vi ser en enorm ökning av händelser där som har med skadegörelse att göra. Jag önskar jag hade en lösning... Om utvecklingen fortsätter så här krävs mer polisbevakning och mer renhållning. Vi ser en koppling till mängden skadegörelse i Öregrund till det fina och varma vädret, många är uppe längre då och i kombination med att massor av ungdomar söker sig dit sommartid och att det finns många krogar som har öppet längre in på småtimmarna, som mer evenemang, ökar belastningen i parker och på klippor i form av skräp och sopor, säger Christer Nordström.

Johnny Johansson är bekymrad över det han ser på nätterna. Häromveckan tände två killar i 18-årsåldern eld i varje soptunna i hamnen, det brann rejält i sex stycken, alldeles intill de gamla trähusen. Han fotade händelsen och larmade både polis och brandkår.
– När polis var på plats var grabbarna kvar, vi gick fram till dem, när de nekade visade jag både dem och polismännen bilderna... Då tog polisen med killarna till stationen... Det kunde ha blivit en katastrof om elden spritt sig till trähusen, säger Johnny Johansson som vid sina nattliga promenader upptäckt hur hembygdsmuseets staket vandaliserats, hur parksoffan vid systembolaget slagits sönder till flisor och hur träpanelen till det kulturmärkta gamla Tullhuset rivits sönder.

Sönderkrossat glas och matrester på klipporna och i hamnen, stenar som kastas in genom fönster till bostäder, försök till bilstölder och urinering i tid och otid är bara några händelser som bofasta berättar för UNT om. Sönderkrossat glas på klippor och gator är numera vardagsmat. Eftersom Östhammars kommun äger merparten av mark och bryggor i hamnen tycker Johnny Johansson att kommunen borde anställa flera hamnvakter. Christer Nordström säger att det inte finns någon lag som säger att kommunen är skyldig till nattlig bevakning.
– Jag tror på samverkan mellan alla parter som på något sätt berörs av det här problemet; polisen och andra myndigheter, medborgarna, intresseorganisationer, kommun och näringsliv, vi måste ta krafttag och lösa det här tillsammans, säger Christer Nordström och fortsätter:
– Vi har patruller i Öregrund så ofta vi kan och vi ser olika former av skadegörelse, men det är svårt att övervaka bort skadegörelse. Vi är medvetna om problemet och på våra morgonmöten diskuterar vi ofta vad vi kan göra. Vi fortsätter övervakningen i oförändrad omfattning.

Det måste bli lättare att nå polisen. Det tycker Tage Sjölander, ordförande i Öregrunds utvecklingsgrupp. Efter semesterperioden planerar utvecklingsgruppen att samla polisen, Östhammars kommun, med flera, till ett möte för att diskutera vad som kan göras för att komma till tals med den ökade skadegörelsen i Öregrund och hur polisen lättare kan nås.
– Vi måste få möjlighet att ringa direkt till polisen i Östhammar. Utrusta polismän så att de kan nås på mobiler. Jag har själv haft ett elände att komma fram både på polisens nummer 114 14 och larmnumret 112, säger Tage Sjölander som skrivit till polismyndigheten i Uppsala län om svårigheterna att snabbt komma fram på 114 14.
När hans båt försvann i juni tog det cirka 45 minuter att nå en handläggare. Redan har han fått svar från polismyndigheten om att hans förslag ska handläggas hos rikspolisstyrelsen.
Christer Nordström, presstalesman vid polismyndigheten i Uppsala län, säger att det är komplicerat att utrusta polismän med mobiler som kan nås av allmänheten:
– Vi har diskuterat om patruller ska nås med mobiler. Det vore enkelt men är komplicerat, varje samtal måste registreras och dokumenteras med ett händelseförlopp. Det är tråkigt att höra att Tage Sjölanders anmälan till 144 14 tog tid, men numret 112 vid akut nödsituation ska gå fort att komma fram på, säger Christer Nordström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om