Oenighet om kostnader - busslinjer hotas

Busslinjer och turtäthet hotas i Uppland när Upplands Lokaltrafik (UL), vill flytta över kostnader från landstinget till kommunerna för att rädda glesbygdslinjer.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2009-02-04 18:00
Östhammars kommun är den enda kommunen i länet som talar klarspråk och sätter ner foten. Östhammar säger nej till att ta över kostnader för busstrafiken. En rad sträckor är föremål för förändringar och alla kommuner i länet berörs.
- Det skulle kosta Östhammars kommun cirka sju miljoner kronor om året att ta över de linjer i vår kommun som UL vill. Vi har ingen möjlighet att ta den kostnaden. Därmed kan UL:s förslag leda till att de aktuella sträckorna måste läggas ner, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Spangenberg (C).

Nästa vecka hålls en konferens i regionförbundets regi där UL:s förslag tas upp om att föra över ett stort antal linjer till kommunerna. Då ska kommunerna och landstinget diskutera det hela.
Informationschef Sture Jonsson vid UL förklarar att UL med förslaget vill samla in uppgifter från kommunerna om deras inställning och sedan redovisa dessa för regionförbundet.
- Vi vill få igång en diskussion med kommunerna och landstinget på vems ekonomiska ansvar busstrafiken i länet ska drivas, säger Sture Jonsson.

Utredningen som UL gör går ut på att se vilka busslinjer som ska ingå i det så kallade stomnätet. En stomlinje finansieras av landstinget och ska bland annat uppfylla kraven av att bussarna går till orter som har betydelse för långresande både inom och utanför länet, orten ska dessutom vara centralort i länet eller klassas som viktig ur ett regionalt perspektiv.
UNT: - Öregrund uppfyller kravet när det gäller att vara en ort som är viktig ur ett regionalt perspektiv. Linjen klassas därför som stomlinje men finns ändå med på listan som UL vill föra över till kommunen. Varför?
- Det är riktigt att Öregrund är en ort som är viktigt ur regionalt perspektiv och som har rätt att vara stomlinje. Linjen går med två miljoner kronor i förlust varje år. Vi får diskutera det här och göra en ordentlig översyn över stomlinjenätet. Hallstavik är en ort som i dag inte bedöms som regionalt viktigt. Där får vi också ta upp en diskussion om det ska vara så, säger Sture Jonsson och fortsätter:

- Jag har svårt att tro att UL avvecklar trafiken helt från de linjer som finns på listan, i slutändan handlar det om politiska beslut. Om UL behåller linjer som nu föreslås finansieras av kommunen kan olika lösningar finnas, exempelvis att en linje som 811 som trafikeras hårt på sommaren får en tätare turlista under den ljusa årstiden, medan turernas deras ner vintertid. Vi får se, till slut avgör beslutsfattarna.
Landstinget och länets kommuner äger UL. I regionförbundets regi ska ägarna komma överens om vem som tar det ekonomiska ansvaret för busstrafiken.

FAKTA
De här linjerna är de som UL bedömer har lågt regionalt resande och som skulle kunna föras över till kommunerna:
181 Knivsta-Vassunda-Uppsala
811 Öregrund-Östhammar, delsträcka
817 Gimo-Tierp
838 Tierp-Skutskär
844 Tärnsjö-Östervåla, delsträcka
857 Östhammar-Hallstavik
832 Östhammar-Skutskär
UL går med cirka 17 miljoner i underskott om året på dessa linjer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om