Nytt läromedel om ny teknik

Kränkningar via chat och sms är det arbetsmiljöproblem som växer fortast inom skolans värld. Det menar Ulf Engström, rektor vid Olandsskolan i Alunda. Han har tagit fram ett nytt läromedel för att visa på riskerna - och möjligheterna -med den nya tekniken.

Östhammar2005-11-18 00:00
Det är meddelanden och bilder som sprids med blixtens hastighet och som aldrig går att radera. "Man gör många dumheter i livet, men på nätet finns ingen ångerknapp", står det på den handledning som presenterades vid Skolforum för en tid sedan.
Rektor Ulf Engström har mängder med talande exempel. Det handlar om unga tjejer som lägger ut vågade bilder på sig själva och riskerar att blir förföljda av äldre män eller killar i deras egen ålder. Det är utlämnande internetdagböcker där tonåringar berättar allt utan att tänka på konsekvenserna. Och det är rena hot, rykten och skvaller som sprids till en stor krets.
Ofta lämnas barnen och ungdomarna ensamma vid datorn eller med mobiltelefonen. En orsak till att de vuxna backar tillbaka kan vara att de känner osäkerhet inför en teknik de själva inte behärskar.
- Men det handlar inte om tekniken utan om att vi som vuxna måste handleda barnen och lära dem att sätta gränser.

Flera konsekvenser
För problemen är uråldriga och rör mänskliga relationer.
- När vi var barn skickade vi små lappar till varandra eller skrev några rader och satte på anslagstavlan. I värsta fall kanske någon postade ett anonymt brev.
Idag förekommer samma saker på nätet eller via mobiltelefonen. Men här kan det som kanske bara var tänkt som ett oskyldigt bus få stor genomslagskraft.
- Lappar kan man bränna men det som läggs ut på nätet går inte att få bort. Om en pojkvän tar en bild på sin flickvän och lägger ut den på internet kan den helt plötsligt finnas på 10 000 servrar över hela världen.
- Konsekvenserna är flera. Och många får helt enkelt lära sig leva med att en del av det som är allra mest privat finns ute på nätet för tid och evighet, säger Ulf Engström.
Han påpekar att även ett enkelt meddelanden kan såra mer än vad avsändaren tänkt sig.
- Det skrivna ordet över nätet blir endimensionellt och saknar känslor. Det kräver goda författare för att det ska uppfattas rätt.

Utbildning enda sättet
När det övergår till ren mobbing kan det vara oerhört påfrestande för den som drabbas.
- Man får aldrig vara ifred utan är alltid nåbar, förklarar Ulf Engström som nu hoppas att föräldrar och lärare ska hjälpas åt att lära ungdomarna hur man beter sig mot varandra.
- Att försöka censurera och filtrera fungerar inte. Det finns bara ett enda sätt och det är utbildning.
För i grunden tycker Ulf Engström att det finns oerhört många fördelar med internet och mobiltelefoni.
- Det är inte verktyget i sig som är ont.

Fotnot: Läromedlet som kallas Livstid är sponsrat av Microsoft och är därför helt gratis för skolorna. Det är framtaget av Ulf Engström i samarbete med Medierådet och Myndigheten för skolutveckling och distribueras av Gleerups utbildning AB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!