Nytt Forsmarkslarm var felprogrammerat
En ny, mer modern, mottagare för eventuella kärnkraftslarm, skapade frågor på Gräsö. Mottagaren fungerade inte och flera fick bytas ut. Anledningen var att posten gjort fel och tagit med sig mottagare som egentligen skulle ha delats ut i trakterna runt Barsebäck.
Så här ser den nya mottagare för kärnkraftslarm som delats ut i trakterna runt Forsmark ut.
Foto: Kajta Öberg
I mitten av 1980-talet ersattes det gamla telefonlarmet av mottagare och den modell som kom då har använts till nu. Men den hade sina brister, varför det utvecklades en ny.
För att nå så många av Östhammars sommargäster som möjligt, delades den nya RDS-mottagaren ut under sommaren.
Men det dröjde inte länge innan boende kring Norrboda på Gräsö hörde av sig till länsstyrelsen, som är ansvarig för systemet.
Skulle till Skåne
-Från början trodde vi att det var ett mottagningsfel eftersom alla ringde från samma ställe. Då skickade vi ut en antenn, men det hjälpte inte. Och då blev vi fundersamma, berättar Jan Edenquist, systemsamordnare på länsstyrelsen.
Det visade sig att Posten, som vunnit upphandlingen om att dela ut larmen i Sverige, fått med sig en pall som egentligen skulle till Skåne. Posten fick således knacka dörr och successivt byta ut de larm som var fel.
-Nu är det nog skett för jag får inga samtal längre, säger Jan Edenquist.
Mottagaren är programmerad för att, vid eventuella larm, lyssna av den lokala radiokanalen i området. Gräsöborna hade, om allt hade fungerat, alltså fått lyssna på Sveriges Radio Malmöhus i stället för Radio Uppland. Det går att programmera om mottagarna men det ansågs bäst att byta ut dem i stället.
Radio och väckning
Den nya mottagaren är utrustad med både radio och väckningsfunktion. Den fungerar även vid strömavbrott och är designad som en vanlig väckarklocka.
Just designen säger Jan Edenquist var en faktor vid framtagandet av den nya modellen. Man ville erbjuda en apparat som skulle användas.
-Och jag tror att den har blivit accepterad för folk bemödar sig med att få i gång den, säger Jan Edenquist.
Nytt för i år är att alla hushåll inom den inre beredskapszonen runt Forsmark får en mottagare. Totalt rör det sig om 3 500.
Fotnot: De som ännu inte fått i gång sin mottagare kan kontakta Posten eller länsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!