Nytt datorspel om slutförvar av kärnbränsle

För att få ungdomar intresserade av frågan om slutförvar av kärnbränsle har en grupp avgångselever på Forsmarks skola som projektarbete gjort en broschyr, en hemsida och ett datorspel om ämnet.

I datorspelet ska spelaren själv simulera en förundersökning och slutligen slutförvara kärnbränslet på ett så säkert sätt som möjligt.

I datorspelet ska spelaren själv simulera en förundersökning och slutligen slutförvara kärnbränslet på ett så säkert sätt som möjligt.

Foto:

Östhammar2003-05-10 00:00
De nio eleverna påbörjade sitt projektarbete i november. Uppdragsgivaren, referensgruppen för slutförvar i Östhammars kommun, behövde hjälp med att nå fram med sin information till ungdomar.
— De som är unga i dag är ju de som sedan kommer att vara med och rösta om ett slutförvar, säger Gabriel Sjölund, projektledare för datorspelsgruppen.
Forsmarkseleverna beslutade att framställa en broschyr, en hemsida och ett datorspel på ämnet. Tanken med broschyren och hemsidan är att informationen ska ges på ett lättillgängligt och intresseväckande sätt.
— I broschyren har vi till exempel fler förklarande bilder istället för komplicerad text, säger Veronica Johansson, som varit projektledare för broschyren.
Hemsidan är en fördjupning av det som står i broschyren, och där finns också möjlighet att kontakta referensgruppen för att få hjälp med till exempel skolarbeten.

Strategispel
Datorspelet, som är ett strategispel kring slutförvar, ser Forsmarkseleverna som ett sätt att knyta ihop informationen.
— Spelet kräver att spelaren genom hemsidan och broschyren har tagit reda på vad som gäller. Man ska göra en förstudie där man väljer rätt berg att borra i. Sedan ska man sköta informationen till allmänheten och slutligen välja ett så bra slutförvar som möjligt, berättar Gabriel Sjölund.
I går presenterade de och övriga cirka 50 avgångselever på skolan sina projekt för skolkamrater, föräldrar och representanter från näringslivet. Och i stort är de nöjda med arbetet.
— Men precis som vi befarade var det svårt, och det har tagit i princip all ledig tid, säger Gabriel Sjölund.
— En sak som har varit svårt är att få informationen att passa såväl niondeklassare som de som går i trean på gymnasiet. Men vi har frågat vänner i både vår egen ålder och yngre, och det verkar som om vi har lyckats, säger Tomas Selander som har ansvarat för hemsidan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om