Den lilla källarlokalen i företagshuset på Kvarngatan i Österbybruk fungerar för närvarande som både lagerlokal och laboratorium. Här tillbringar Spikes & Cogs grundare Johan de Faire ungefär hälften av sin arbetstid – den andra är han i England, där han egentligen bor – med att mäta mängden tungmetaller, oljor och annat i olika industriföretags avfall.
Han renar sedan slammet och spillvattnet genom att först tillsätta ett organiskt pulver och därefter sila det genom kork. Ja, kork. Sådana som brukar sitta i vinflaskor, om än något behandlade när de ska ta hand om exempelvis oljor och lösningsmedel. Och förstås i annan form.
– Reningsmetoden är helt ekologisk och ger en kostnadsminskning för företagen på åtminstone 30 procent jämfört med konventionella produkter och metoder, säger Johan de Faire och fortsätter:
– Målet är att rötslammet eller spillvattnet ska bli så rent att det återigen kan användas i företagets egen process, alternativt lämnas tillbaka till moder natur eller ett reningsverk.
Johan de Faire är biokemist i grunden och arbetade i många år med läkemedel, både som anställd på Pharmacia och som egenföretagare. Han gjorde egna uppfinningar och kom på krokiga vägar i början av 1990-talet i kontakt med en japan, vars gris haft ont i magen och därför åt från hagens risklihög.
Riskli, vad är det?
– Det är skalet runt riskornen, förklarar Johan de Faire.
Detta riskli utgör nu basen i det organiska pulver som används för att rena industriföretagens avfall och den första fabriken för tillverkning öppnade i Thailand 1994. Därefter har verksamheten spritt sig över världen, men någon fast punkt i Europa fanns inte förrän 2009. Då startade Johan de Faire, tillsammans med sin kompanjon Urban Falkmarken, företaget Spikes & Cogs AB med huvudkontor i Stockholm och lager i Österbybruk.
Varför Österbybruk?
– Min släkt kommer ursprungligen härifrån, så därför kände jag till orten. Det är nära till Uppsala där det finns en massa spetskompetens, det är bra förbindelser med utskeppningshamnar i Hargshamn, Hallstavik och Norrtälje och så är det en förbaskat trevlig miljö att arbeta i här, säger Johan de Faire.
Företagets ambition är att bygga upp sin verksamhet i Österbybruk. Än är det inte klart om hela tillverkningen kommer att förläggas hit, men om så blir fallet rör det sig om betydande investeringar i lokaler och processer samt många nya arbetstillfällen.
– Det är farligt att gå ut med några exakta siffror, ifall det sedan inte blir så, men vi vill verkligen satsa här, avslutar Johan de Faire.