När han blev tillfrågad var det en självklarhet att tacka ja.
– Jag hade varit ställföreträdande i ett antal år så det kändes roligt när jag fick erbjudandet.
För Fredrik Jansson har sjön alltid varit en naturlig del av livet. Han har varit medlem i Sjöräddningssällskapet sedan 2010, men varit en del av det längre än så. Med en pappa som varit stationsansvarig och syskon som varit sjöräddare har det funnits med sedan barnsben.
– Jag är uppvuxen i skärgården och tror jag var sex år när jag var med ute de första gångerna. Det har alltid känts bra att vara ute och hjälpa andra, säger Fredrik Jansson.
Då uppdraget som stationsansvarig tar en del tid i anspråk underlättar det att även sambon, Jennifer Wallin, är med i Sjöräddningssällskapet.
– Vi har samma intresse som vi delar. Då det tar en del tid är det roligt att vi kan göra det tillsammans.
Båda tycker att en del av den stora charmen med sjölivet är kontrasterna och hur olika dagarna kan vara beroende på årstid.
– Ofta är man ute några timmar, så åker man ut en kväll och kommer hem på morgonen och ser soluppgången är det rätt fantastiskt, säger Jennifer Wallin.
Sjöräddningssällskapet är en frivilligorganisation som framförallt hjälper till när medlemmar fått någon form av problem på sjön. Men de bistår även vid mer allvarliga räddningsinsatser. När larmet går har de femton minuter tills de ska lämna hamn.
– Det vi gör mest är medlemsuppdrag. Det kan vara maskinhaveri, soppatorsk eller grundstötning.
Förra året lämnade de kajen 188 gånger enligt Fredrik Jansson.
– Men då är det lite övningar inräknat också. Just under juni, juli och augusti är de månader vi har mest att göra. Under vintertid blir det ganska dött.
Under förra året ökade antalet båtägare och även antalet insatser. Något som dock inte märktes av så mycket i Öregrundstrakten.
– Det var mest inåt Stockholm man märkte en kraftig ökning av uppdragen, säger han.
Även i år förväntar sig sjöräddningen att det kommer vara många nya ute sjön.
– Men för vår del blir det ingen förändring i hur vi jobbar. Vår målsättning är att alltid ha full styrka och vi övar mycket under de perioder vi har färre uppdrag.
Något han märkt när de rycker ut är att många på sjön struntar i att ha på sig flytväst.
– Det är inget krav på det, men det är en bra livförsäkring. Det har också blivit bättre under de senaste åren.