Nya sparkrav i Östhammar

Beslutsfattarna i Östhammars kommun fick räkna om det här årets budget ännu en gång. När fullmäktige sammanträdde i Söderögården på Långalma på tisdagskvällen lade den politiska majoriteten ytterligare 4 miljoner kronor på minussidan.

Östhammar2009-06-09 21:56
Det betyder att Östhammars kommun totalt sedan november har minskat sina intäkter med 38 miljoner kronor - och lika mycket måste sparas i årets verksamhet.
De nya besparingar slår hårt mot skolan och den sociala verksamheten och av de nya 4 miljoner kronorna som budgeten räknas om med läggs en halv miljon i ytterligare besparingar på fritidsnämnden.

Både Ingeborg Sevastik (V), och oppositionsrådet Margareta Widén-Berggren (S), protesterade mot att fritidsnämnden ska spara en halv miljon kronor mer.
- Jag håller med Margareta Widén-Berggren; vi måste satsa på barn och ungdomar, därför är det inte rimligt att fritidsnämnden får ta en sådan stor del, sade Ingeborg Sevastik.
Skolplanen innehåller bland annat mål för skolans verksamhet. Målen finns redan eftersom skolans verksamhet styrs av lagen - det blev därför ingen debatt alls om skolplanen som sträcker sig fram till år 2012.

Resan till att Forsmark får slutförvaret är lång. Det tar ett år för Svensk Kärnbränslehantering, SKB, att skriva ansökningar för hela systemet om att få bygga slutförvaret. Arbetet med att skriva ansökningar som beräknas lämnas in till regeringen först om cirka om ett år startar efter sommaren. Efter det ska den granskas enligt både kärntekniklagen och miljöbalken. Det fick den politiska församlingen veta när SKB lämnade sin information.
- Det är ett stort paket ansökningar som ska skrivas och när tillståndsprövningar startas upp går bollen över till myndigheter som strålskyddsinstitutet och miljödomstolen. Det tar exempelvis cirka tre år för strålskyddsinstitutet att göra sin granskning, sade SKB:s vd Claes Thegerström.

År 2013 kan myndigheterna ha sagt sitt och omkring år 2015 kan slutförvaret börja byggas med full kraft. Vid SKB:s information till kommunfullmäktige ställde flera politiker frågor till Claes Thegerström och Kaj Ahlbom. Det var tekniska frågor och vilka konsekvenser slutförvaret kan få på samhället.
- Vi tror att det mesta av bergmassorna kan avyttras i regionen. Lermassor till bygget sker med båttransporter till Hargshamn och därifrån med lastbil till Forsmark. På grund av att Forsmarks hamn är för liten för dessa lertransporter är tyvärr inte hamnen i Forsmark lämplig för dessa transporter, berättade Kaj Ahlbom.

På Ove Vikstens (S), fråga om expertisen är överens om att metoden att förvara det använda kärnbränslet i kapslar svarade Claes Thegerström att forskarvärlden är det.
Slutförvaret som väntas tas i drift omkring år 2022 är kostnadsberäknat till totalt 25 miljarder kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om