Tony Strand, 67, från Valö valdes vid Sverigedemokraternas årsmöte i februari till ny ordförande i Östhammar efter Martin Wahlsten, som uteslöts ur partiet 2021.
Tony Strand bor på en hästgård strax utanför Valö tillsammans med sin fru Linda och de har förutom hästar även katter, hundar, getter, höns och bin att ta hand om.
Det var hustrun Linda som uppmanade honom att bli politiker.
– Hon tröttnade till sist på allt mitt tjatande om alla orättvisor och sa åt mig att engagera mig istället, säger han.
Det är de lokala frågorna som engagerar honom mest, som oplogade trottoarer, lokaler för unga och miljöfarliga soptippar. Och så vill han gärna prata till punkt. Tony Strand kommer inte tveka att gå upp i talarstolen den dag han får tillgång till fullmäktiges scengolv.
– Den här begränsade talartiden de har i kommunfullmäktige är inget för mig, den borde vi slopa, säger han och skrattar.
Men varför valde han just Sverigedemokraterna för att göra sin röst hörd?
Kanske kan man hitta en förklaring i hans bakgrund och erfarenheter av politik och föreningsliv. Tony Strand växte upp i Göteborgs arbetarkvarter, han sprang runt på gatorna i Majorna och Haga.
– Vi hade bara kallvatten och dass på gården på den tiden, säger han och beskriver lyckan av att få komma hem till mormor som hade varmvatten.
– Jag slutade aldrig tvåla in händerna.
Med en sådan bakgrund är det kanske närmast till hands att bli socialdemokrat, och visst röstade han rött till en början. Men en oförrätt i arbetslivet och ett dåligt bemötande från den fackliga förening som skulle hjälpa, fick Tony Strand att uttala ett löfte till sig själv.
– Jag sa att jag aldrig mer skulle befatta mig med facket.
Han har sedan dess svängt och gått via Moderaterna till det parti han nu tycker att han står närmast, Sverigedemokraterna.
Tony Strand bläddrar fram en tätskriven sida i sitt anteckningsblock och börjar läsa upp alla lokala frågor som han vill lyfta. Frågorna spänner från lättnader för de som vill satsa på solel till säkra skolvägar i kommunen.
Han hoppas kunna bidra till bättre bredband till landsbygden, skapa bättre gatumiljöer, men framför allt ömmar han för barn och unga.
– Jag hoppas göra skillnad vad gäller ungas rätt till en bra fritid. Kanske kan den gamla ICA-lokalen i centrala Östhammar, som blir över när den nya byggts, bli ett allaktivitetshus?
Tony Strand har fem barn, varav ett har multihandikapp och saknar talförmåga. Han kommunicerar på sitt eget vis med yngste sonen Kevin, 24.
– Vi brukar sitta och "prata", han grymtar på sitt sätt och jag tolkar det och svarar. Att hans liv blir bra är viktigt, säger Tony Strand.
Kampen för att sonen ska få en dräglig tillvaro har präglat familjen Strand.
– Vi fick slåss med Österåkers kommun, där vi bodde för 11 år sedan, för att få handikappanpassning och stöd. Till slut flyttade vi, mycket för att Linda äntligen skulle få sin efterlängtade hästgård, men också för att vi inte stod ut.
Östhammars kommun visade sig vara drömmen för en familj med ett handikappat barn.
– När vi bott här ett par månader kom de och frågade om vi inte behövde bygga en handikapphiss. Otroligt! Man ryser när man tänker på skillnaden, säger Tony Strand.
– Det är så ett bra samhälle ska vara.