Nya rön kan påverka slutförvaret
Om två veckor ska Svensk Kärnbränslehantering (SKB) träffa de forskare vid KTH som säger sig ha fått koppar att korrodera i syrgasfritt vatten. Frågan är om de nya rönen kan påverka ett framtida slutförvar där kopparkapslar innehållande använt kärnbränsle placeras nere i urberget i Forsmark eller Oskarshamn.
Enligt KTH-forskare har kopparn varit i vatten i 15 års tid. I behållaren till vänster har den korroderat.
Foto:
För någon månad sedan lade de två forskarna, förutom Gunnar Hultquist även Fil dr Peter Szakálos vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH), fram sina senaste rön vid en konferens i USA. De har utfört långtidsförsök där koppar placerats i två glasbehållare med destillerat vatten och studerat reaktionen efter 15 års tid.
- I den ena glasbehållaren ser kopparen väldigt fräsch ut eftersom systemet är perfekt hermetiskt tillslutet, inga gaser kan passera in eller ut. Men i alla öppna system transporteras vätgas bort och då blir det korrosion, berättar Peter Szakálos.
SKB HAR ett krav på sig att kärnbränslet ska hållas avskilt i 100 000 år. Men Peter Szakálos hävdar att resultaten innebär att kopparkapslarna inte fungerar mer än 1000 år. De senaste försöken har enligt honom visat att fria väteatomer till och med kan gå in i kopparmetallen och orsaka väteförsprödning, något som kan resultera i sprickor i kapslarna i ett tidigt skede.
- Ingen kan säga hur farligt det är men vi tycker att det måste utredas först.
En anledning till att koppar valdes som material till kapslarna var att SKB ansåg det vara ett beprövat och väl undersökt material. Men KTH vill nu att man ska utföra ytterligare grundforskning på området, något man påpekade i ett remissvar till dåvarande Statens kärnkraftinspektion (SKI) i början av året.
- Vi tycker det är lite omvänd bevisbörda i det här fallet. SKB säger att vi ska bevisa allt men de har aldrig bevisat att koppar faktiskt inte korroderar under de här betingelserna. Bevisbördan borde ligga på SKB, menar Peter Szakálos.
Om två veckor ska KTH-forskarna sammanträffa med SKB för att diskutera innebörden av sina resultat. Peter Szakálos tror att det kan finnas tekniska lösningar på problemet. Kapslarna skulle till exempel kunna förses med ytterligare ett lager skyddande metall.
- Vi vill bara påtala ett problem och vi tror att det skulle kunna lösas.
SKB har hävdat att KTH-forskarna är ganska ensamma om sin uppfattning. Men Rune Lagneborg, tidigare professor vid KTH och chef för institutet för metallforskning betecknar resultaten som "väldigt intressanta".
- De bryter ny mark eftersom man tidigare haft åsikten att koppar är ganska korrosionsbeständigt. Jag tycker det är seriös forskning som borde beaktas.
Och MKG, miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, använder de nya forskningsresultaten som intäkt för att uppmana regeringen att samråda med Strålsäkerhetsmyndigheten och Kärnavfallsrådet om den senaste kunskapsutvecklingen innan beslut tas om slutförvaret.
FAKTA
SKB väljer plats för slutförvaret för använt kärnbränsle nästa år. Ansökan skickas sedan till regeringen 2010. Den granskas av de övervakande myndigheterna innan regeringen fattar beslut. Metoden bygger på flera olika barriärer som ska förhindra läckage där kopparen i kapslarna är sådan barriär.
SKB väljer plats för slutförvaret för använt kärnbränsle nästa år. Ansökan skickas sedan till regeringen 2010. Den granskas av de övervakande myndigheterna innan regeringen fattar beslut. Metoden bygger på flera olika barriärer som ska förhindra läckage där kopparen i kapslarna är sådan barriär.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!