Nya lokaler lyft för Bruksgymnasiet

De nya undervisningslokalerna för restaurang- och livsmedelsprogrammet på Bruksgymnasiet i Gimo har blivit ett lyft för hela skolan.

SUPERMODERNT. Läraren Anders Wellsten samtalar med eleverna Fanny Mollgren och Pontus Owenius i ett av Bruksgymnasiets nya skolkök.

SUPERMODERNT. Läraren Anders Wellsten samtalar med eleverna Fanny Mollgren och Pontus Owenius i ett av Bruksgymnasiets nya skolkök.

Foto: Christer Bergström

Östhammar2011-03-11 18:37

Kalaset med bland annat två supermoderna utbildningskök, bar, kafé, matsal och reception för serverings- och matsalskurser har kostat drygt tio miljoner kronor. Väl investerade pengar tycker Anders Wellsten, en av de undervisande lärarna på programmet.

Utbildningslokalerna är helt nybyggda och ligger i en helt egen fastighet som är sammanbyggd med Bruksgymnasiet. Lokalerna är ett lyft för hela skolan, tycker flera lärare och elever som UNT talade med på fredagen då anläggningen visades.
– Redan nu märker vi att intresset för restaurang & livsmedelsprogrammet har ökat med de moderna lokalerna, säger Anders Wellsten.
Övningsrestaurangen där det serveras dagens lunch varje onsdag har fått namnet Restaurang Knuten. Namnet är både en koppling till Knutmasso som orten gjort sig ett namn för i vida kretsar, men är även en koppling mellan teoretiskt och praktiskt arbete som krävs på skolans krog och utbildning.

Bakgrunden till att Östhammars kommun satsat på skolköket är att det tidigare utbildningsköket dömdes ut av myndigheterna för cirka fyra år sedan. Då samsades restaurang- och livsmedelsprogrammet och omsorgsprogrammet om lokalerna. Under 2008 och fram till hösten 2010 huserade restaurang- och livsmedelsprogrammet i före detta Stadshotellet i Östhammar och använde den fastigheten som skolkök och utbildningskrog.
– På grund av lågkonjunkturen och ett tillfälligt investeringsstopp i Östhammars kommun blev hela bygget av utbildningslokalerna kraftigt fördröjda, men nu har vi äntligen kommit i gång, säger Anders Wellsten.

På fredagens invigningsdag för branschfolk, lärare och elever serverades det upp ett femtontal avancerade, sofistikerade smårätter, plockmat.
I baren serverade Tove Cassman och Sanna Vähäkuopus alkoholfria drinkar.
– Stadshotellet var bra, men det här är ännu så mycket bättre. Dels har vi ett modernt skolkök med övningskrog och mycket annat och det är en fördel att få hålla till på skolan tillsammans med andra skolkamrater och lärare. Statusen har höjts rejält för programmet med de nya lokalerna, säger Sanna Vähäkuopus.


I stort sett alla maskiner, spisar och utrustning är glänsande nytt. Här finns både el-, gas- och induktionspisar, inget har lämnats åt slumpen.
På lördag hälsas allmänheten välkommen till utbildningslokalerna i Bruksgymnasiet mellan klockan 11 och 14.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om