Ytterligare två nya luftledningar planeras nu – en mellan Forsmark och Gävle och en från Hallstavik till Enköping.
Sedan tidigare finns planer på att bygga en 400 kilovolts kraftledning från Forsmark till Råsten, utanför Hallstavik. Dessutom är bygget av Fenno-Skan 2 – för att säkerställa elhandeln mellan Sverige och Finland – i full gång och nu följer Svenska Kraftnät (SVK) upp detta med planer på ytterligare två 400 kilovoltsledningar.
– Vi är verkligen på ruta ett när vi nu bjuder in länsstyrelsen och berörda kommuner till ett tidigt samråd och information om de nya projekten, säger Mikael Zetterström, ansvarig för mark och tillstånd vid SVK.
Enligt det första arbetsdokumentet är en av de nya ledningarna tänkt att gå från Forsmark till Stackbo, utanför Gävle. Delvis parallellt med redan befintliga kraftledningar, men också i så kallad obruten terräng. Alltså där inga elledningar finns i dag.
– Det finns flera anledningar till det. På en del ställen är det helt enkelt för svårt att komma fram med ytterligare en ledning, på andra är intrånget redan stort och så finns det eltekniska problem med likström nära växelström, säger Mikael Zetterström.
Den andra nya luftledningen ska gå från Råsten till Hamra, utanför Enköping. Trolig sträckning blir över Bladåker och Tuna, utanför Alunda, samt förbi Vattholma, Björklinge och Järlåsa. Mestadels i obruten terräng. När SVK förra året inledde samråden kring kraftledningen mellan Forsmark och Råsten, ansåg bland annat Östhammars kommun att informationen brast. SVK vill inte ta på sig skulden för detta, men Mikael Zetterström tillstår ändå att SVK den här gången vill vara extra tydlig i varje steg – för att undvika liknande tråkigheter.
– På det sättet kan man väl säga att vi går ut med detta tidiga samråd som en viss effekt av arbetet med Forsmark-Råsten, säger han.
Att så många nya kraftledningar planeras i Uppland beror, enligt Mikael Zetterström, på att stamnätet här är kraftigt eftersatt. Faktum är att de två kärnkraftslandskapen Uppland och Småland är de områden i Sverige där en nätförstärkning behövs allra mest.
– Forsmark planerar exempelvis för effekthöjning, men om vi inte har ett elnät som kan få ut kraften till konsumenterna har den höjningen ingen betydelse, säger Mikael Zetterström och fortsätter:
– Detsamma gäller vindkraften. Det kan inte byggas vindkraftparker om vi sedan inte kan få i väg den energi som alstras.