Nya lärarlöner färdiga före årsskiftet - lärarfacken betraktar nytt löneavtal som golv

Runt om i länet kräver nu de två lärarfacken högre lönepåslag än vad det centrala avtalet ger. Men mycket tyder på att kommunerna inte tillmötesgår deras krav. Detta trots att SKL uppmanar kommunerna att inte låta lärarna fortsätta halka efter i löneligan.

Hans Johansson, lärare på Bruksgymnasiet och ordförande för Lärarnas Riksförbund i Östhammars kommun, tror att lärarnas lönehöjning leder till  åtstramningar på annat håll. På bilden ses även eleverna Joel Eriksson och Martin Eliasson.

Hans Johansson, lärare på Bruksgymnasiet och ordförande för Lärarnas Riksförbund i Östhammars kommun, tror att lärarnas lönehöjning leder till åtstramningar på annat håll. På bilden ses även eleverna Joel Eriksson och Martin Eliasson.

Foto: Peter Söderlund

Östhammar2012-11-07 13:59

I slutet av september ingick de två lärarfacken Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund ett nytt löneavtal med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
Ingela Gardner Sundström (M), ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, betonar i ett brev till landets kommuner att de måste satsa på lärarna. I brevet skriver hon att avtalet, som ger 4,2 procents löneökning 2012, ska betraktas som ett golv, inte som ett tak.

Nu återstår lönesamtalen mellan lärare och rektorer i respektive kommun. Målsättningen är att lönerna ska vara satta i december.
Lasse Lundkvist vid Lärarnas Riksförbund i Heby betonar att den lokala avdelningen försökt få ett högre påslag än vad det centrala avtalet garanterar tidigare.
– Men vi får inte mer än vad avtalet ger. Vi är vana vid det, säger han.

Eftersom flera rektorer på kommunens skolor är nytillträdda får Heby kommun svårt att sätta individuella löner. Konsekvensen blir att löneökningen delas upp i en fast och en individuell del.
Tove Holling vid Lärarförbundet i Heby betonar att det som egentligen är ett golv brukar bli ett tak. Nu är det är upp till kommunen att visa om den vill satsa på lärare, säger hon.

Hans Oscarsson, skolchef i Östhammar, pekar på att årets budget klarar en löneökning på 4,2 procent. Under 2013 ser läget tuffare ut. Nästa års löneökningar kan leda till ytterligare krav på effektiviseringar i skolverksamheten, säger han.
Hans Johansson vid Lärarnas Riksförbund i Östhammar säger att man begär ett lönepåslag på fem procent.
– Vi har under en lång tid haft låga lönepåslag. Kommunen har hållit sig strikt till det centrala avtalet, nu är det dags att visa lärarna en viljeyttring.
– Kommunen strävar efter ett överskott på två procent. Här finns pengar som kan läggas på annat, säger Hans Johansson.

Ulla-Britt B Johansson vid Lärarförbundet i Tierp betonar att medlemmarna ska ha en löneökning som ligger på lägst 4,2 procent.
– 4,2 procent är golvet och inte taket. Vill man ha kompetenta lärare måste man satsa och höja lönerna. I Tierp ligger de under riksgenomsnittet. Bra lärare ska ha högre lön, säger hon.
Christer Oluasson vid Lärarnas Riksförbund i Tierp hänvisar även han till att kompetenta lärare måste premieras.
– Vi ska se till att alla ska få ett bra påslag. Tierp är en liten kommun och när det uppstår lärarbrist försvinner lärare från kommunen, säger han.

Lars Broberg, skolchef i Tierp, pekar på att individuell lönesättning råder.
– Då är det lite märkligt att fackliga tidningar skriver att avtalet innebär en löneökning på 1 100 kronor för varje medlem.

Läraravtalet

Avtalet är fyraårigt och gäller från den 1 april i år. Det betyder att den nya lönen betalas ut retroaktivt. Nästa år blir löneökningen minst lika hög som industrins löneavtal. Under de två sista åren är avtalet sifferlöst.

Antal lärare som berörs av det nya löneavtalet i fem av länets kommuner:
+ Heby: 250
+ Knivsta: 275
+ Tierp: 500
+ Uppsala: 4 600
+ Östhammar: 520

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om